Gesmolten kaas: 6 recepten waar ook jij helemaal voor smelt!
Onze tip: kies de juiste kaas!
Raclette, gratin, kaasfondue, pizza quattro formaggi... Voor ons mag er élke dag kaas op het menu staan. Warm liefst. Want wat is er lekkerder dan gesmolten kaas?
Kies de juiste kaas
Niet elke kaas kun je even goed smelten. Het minst goed smelten kazen gemaakt van schapenmelk (manchego, feta, halloumi…): ze bevatten meer proteïnen en hebben de neiging te 'zweten', en smelten daarom minder mooi uit. Dat maakt deze kazen wel geschikt om op de barbecue of in de pan te bakken, bijvoorbeeld.
Kaas met een hoog vochtgehalte (gouda en cheddar, bijvoorbeeld) is een budgetvriendelijke optie en geschikt voor veel lekkere basic gerechten met gesmolten kaas (denk aan croque monsieur of een cheese burger, bijvoorbeeld).
Zachte kazen op basis van koemelk (brie, camembert, epoisses, Chaumes, reblochon, mozzarella…) zijn van zichzelf al wat romiger. Ze zijn daardoor uitstekend geschikt om te smelten. Enkele suggesties: camembert uit de oven, quiche met brie of kaastoast met Chaumes.
Maar de absolute topkazen om te smelten, zijn vaak alpenkazen (gruyère, emmental, comté, fontinakaas…). Geen wonder dat ze daar de kaasfondue uitgevonden hebben. Maar ook je gratins en je uiensoep worden top met wat alpenkaas erop.
Probeer snel deze recepten met gesmolten kaas
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!