Gazpacho maken: zo doe je het
Frisse soep
Gaat het kwik de hoogte in, dan komt een frisse oppepper als geroepen. Of je 'm nu op klassieke wijze of met een originele twist serveert: de lekkerste gazpacho maken, doe je met deze tips, ideeën en recepten.
Gazpacho is een rasechte Spaanse klassieker, bereid met rauwe groenten en kruiden. Meestal met tomaat. Er wordt geen vlees of bouillon gebruikt. Het is sowieso ons favoriete voorgerecht op hete zomerdagen! Wil je er meteen aan beginnen? Met dit toprecept zul je zeker en vast de beste gazpacho maken.
Wat is gazpacho?
Volgens de definitie is gazpacho een Spaanse soep op basis van komkommer, tomaat, ui, paprika en broodkruim. Ze wordt op smaak gebracht met olijfolie en knoflook, en koud gegeten.' Je kunt klassieke gazpacho maken. Maar je kunt ook heel wat originele kanten uit. Een gekoelde soep op basis van groenten, fruit, noten of kruiden is altijd een goed idee. Verfrissend, lekker en gezond!
- Met fruit: aardbei, (water)meloen, ananas, kers, perzik.
- Met groenten. Komkommer, tomaat, avocado, courgette, zoete maïs en bladgroenten (kropsla, waterkers, postelein…) kunnen er rauw in. Venkel, rode biet, pompoen… kun je beter even grillen of garen.
- Met zuivel. Yoghurt, zure room, mascarpone of kokosroom wijken af van het klassieke recept. Ze kunnen de gazpacho echter een lekker romige of net friszure toets geven.
Klassieke gazpacho maken?
Tips voor een heerlijk koud soepje
- Gazpacho maken in de winter en dus met waterige tomaten en fletse groenten? Geen goed idee. Vooral de tomaten moeten heel rijp, zoet en geurig zijn. Zo krijgt je soep een volle zomerse smaak.
- Voor een zoetere variant kies je best een zoetere tomatenvariëteit.
- Gebruik een olijfolie van topkwaliteit en wees er niet te zuinig mee.
- Geen fan van knoflook? Gebruik gerookte of gefermenteerde look voor een subtielere smaaktoets. Deze knoflook vind je in speciaalzaken. Gefermenteerde look kun je ook zelf maken. Daar heb je wel om en bij de 4 weken voor nodig.
- Met een chilipeper geef je de gazpacho meer pit.
- Maak je soep op voorhand. In de koelkast zullen de smaken van de soep vermengen. Dat is heel belangrijk wil je een lekkere gazpacho maken. Een uurtje in de koelkast voor het serveren is het absolute minimum.
- Is er een koelkast op het werk? Gazpacho kan je prima meenemen voor een verkoelende lunch op een drukke werkdag.
Deze tomaten kies je voor gazpacho
Kies voor goed rijpe vleestomaten en vergeet ze niet te pellen. Snij met een mes een kruisje in de bolle kant van de tomaat. Dompel de tomaat 10 seconden in kokend water. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze meteen schrikken in koud water, om het kookproces te stoppen. Bij het ingesneden kruisje komt het velletje los. Of gebruik tomaten in blik als snelle oplossing.
Onmisbaar: azijn!
Geen gazpacho zonder azijn. Sherryazijn is de beste keuze, omdat gazpacho een Andalusisch gerecht is. Maar rodewijnazijn kan zeker ook. Niet authentiek maar verrassend lekker? Andere smaakmakers zoals enkele druppeltjes worcestershiresaus, een mespuntje mierikswortel, een scheutje balsamico of wat tabasco.
Lekker met…
- Kleine stukjes komkommer, tomaat, paprika…
- Fijngehakte verse kruiden zoals basilicum, bieslook, munt of peterselie
- Fijngesneden lente-ui
- Kleine mozzarellabolletjes
- Stukjes knapperig geroosterde iberico- of serranoham of chorizo
- Fijngehakte zwarte olijven of hardgekookt ei
- Stukjes vis uit blik (krab, sardientjes…) of gerookte vis (makreel, zalm, heilbot, paling, forel…)
- Knapperige croutons of lookbroodjes
Lekker lang lekker
Gazpacho kun je twee à drie dagen bewaren in de koelkast. De zuren werken als natuurlijk conserveringsmiddel. Je kunt ook een deel invriezen, handig!
De lekkerste recepten voor gazpacho
Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!