Meest recente artikelen

Het ultieme recept voor kruimeldeeg

Uitvoerig getest en volledig goedgekeurd

Het ultieme recept voor kruimeldeeg How to's

De ideale basis voor al je taarten, da's kruimeldeeg! Als je je afvraagt hoe je 't zelf maakt, dan hebben wij goed nieuws: dit recept is écht het allerbeste. Aan de slag!

Stappenplan voor het perfecte kruimeldeeg

  1. Laat boter op kamertemperatuur komen
    De eerste truc: laat 125 gram boter op kamertemperatuur komen. Dat is cruciaal voor kruimeldeeg. Boter is op kamertemperatuur als je er makkelijk een vingerafdruk in kunt zetten. Te laat aan gedacht of geen tijd om te wachten tot je boter op kamertemperatuur is? Rasp de boter of snij 'm in kleine stukjes. Die worden sneller zacht dan een groot stuk.
  2. Maak het deeg
    Doe de malse boter in een mengschaal. Voeg 90 gram poedersuiker toe. Gewone suiker kan ook, maar poedersuiker is veel fijner en gaat makkelijker op in het deeg. Meng de zachte boter en de poedersuiker tot ze wit-romig van kleur zijn. Voeg 1 ei toe. Meng goed. Doe vervolgens 30 gram amandelmeel bij het mengsel, voor een subtiele nootachtige smaak. Voeg na een minuut kneden beetje bij beetje 250 gram patisseriebloem toe. Kneed tot een homogeen deeg. Doe er ten slotte nog een snuifje zout bij.
  3. Kneed het deeg tot een schijf
    Kneed het deeg nog even goed door en maak een bol. Duw die bol op een bord plat tot een schijf. Dek het bord af met vershoudfolie zodat het deeg niet uitdroogt.
  4. Laat rusten in de koelkast
    Leg de schijf minstens 1 uur in de koelkast. Dat doe je om drie redenen. Eén: de boter wordt zo weer stevig, waardoor het deeg makkelijker bewerkbaar is. Twee: de gluten in het deeg ontspannen, waardoor het eindresultaat lekker knapperig wordt. En drie: de smaken blenden zo extra goed.
  5. Vet de bakvorm in
    Verwarm de oven voor op 180°C. Smelt intussen een klontje boter en smeer de taartvorm ermee in. Bestrooi de vorm met een laagje bloem. Zo glijdt de taart na het bakken makkelijk uit de vorm.
  6. Kneed het ijskoude deeg door
    Als het deeg net uit de koelkast komt, kan het te hard zijn om uit te rollen, waardoor het scheurt. Kneed het daarom kort en snel door tot een soepel deeg. Als het doorkneden
    lastig gaat, neem dan kleine stukjes deeg om soepel te kneden, in plaats van alles tegelijk. Werk snel. Een te warm deeg – doordat je het te lang kneedt met warme handen – kan ook scheuren.
  7. Rol het deeg uit
    Bestrooi het werkblad met bloem, zodat het deeg niet kan plakken. Ook op het deeg mag je wat bloem strooien, zodat je er makkelijk met de deegroller over kunt rollen. Gebruik liever iets te veel dan te weinig bloem. De overtollige bloem kun je er altijd nog afvegen. Rol het deeg uit tot een grote lap van ongeveer 3 à 5 millimeter dik. Zorg dat je werkblad zo koel mogelijk is.
  8. Leg het uitgerolde deeg in de vorm
    Probeer het deeg losjes rond een bebloemde deegrol te slaan. Of leg het deeg rechtstreeks in de ingevette lage bakvorm. Doe het hoe dan ook voorzichtig en zonder druk te zetten. Breekt je deeg toch of heb je ergens een scheurtje? Dat is geen drama, plak het gewoon dicht door er wat extra deeg op te duwen. Als het deeg in de taartvorm ligt, druk je het aan in de randen en snij of druk je de overtollige stukjes weg door er met de deegrol nog eens over te gaan.
  9. Bak in de oven
    Bedek de bodem en de randen van de taartvorm met een vel bakpapier. Giet bakgewichtjes op de bodem. Bak de taartbodem 20 tot 25 minuten in de op 180°C voorverwarmde oven tot hij goudbruin en krokant is. Toch nog niet helemaal gaar in het midden? Haal de bakparels eruit en bak nog even voort.
  10. Laat afkoelen
    Is je taartbodem klaar? Verwijder dan het bakpapier en de gewichtjes en laat de eerste 3 minuten in de bakvorm afkoelen. De taart zal een beetje krimpen en zo makkelijker uit de vorm komen. Hef de taartbodem voorzichtig uit de vorm en laat 'm vervolgens afkoelen op een rooster zodat hij niet wak wordt. Laat afkoelen voor je de taartbodem vult.

Waarmee vul je de taartbodem?

  • Banketbakkersroom
    Dé vulling der vullingen is natuurlijk banketbakkersroom. Ook crème suisse is heerlijk: dat is banketbakkersroom met extra slagroom onder geklopt, perfect bij verse aardbeien.
  • Lemon curd
  • Aromatische slagroom
    Opgeklopte slagroom is licht als een wolk, en toch ongelofelijk vol van smaak. Verrijk de slagroom met een beetje suiker en een aroma naar smaak. Denk aan limoncelloroom met blauwe bessen, rozenroom met frambozen, amerettoroom met krieken of laurierroom op geroosterde perziken.
  • Mascarponecrème
    Supersimpel, maar overheerlijk. Meng slagroom met dubbel zoveel mascarpone voor een dikke, stevige crème. Meng met vanillesuiker voor een zoete toets, perfect bij bijna elke soort zomerfruit.

Extra tips

  • Je kunt dit deeg ook gebruiken voor hartige gerechten zoals een quiche of groentetaart. Gebruik dan gewoon wat minder suiker.
  • Als je een keukenmachine hebt, gebruik dan het K-hulpstuk voor deeg en beslag en laat het toestel rustig draaien. Het voordeel aan de keukenmachine is dat je de boter goed kunt opkloppen en lucht in je beslag krijgt.
  • Als je het lastig vindt om met bloem uit te rollen kun je het deeg ook uitrollen tussen twee vellen bakpapier, vershoudfolie of op een siliconen matje. Haal het bovenste vel wel af en toe weg, zodat er geen vouwen in het deeg ontstaan.
  • Dé gouden tip voor egaal uitgerold deeg: leg eetstokjes of houten latjes langs de zijkant van je lap deeg en laat de deegroller over de stokjes lopen. Resultaat? Een deeg dat overal precies even dik is. Handig!
  • Is je taartbodem gebroken? Geen man overboord! Breek de bodem helemaal in stukken, verdeel ze over glaasjes en doe er wat fruit en je favoriete vulling bij, zoals opgeklopte room, lemon curd of een bolletje ijs. Niemand zal merken dat het niet zo bedoeld was. Of heb je na het bekleden van je bakvorm nog wat deeg over? Bak het op een bakplaat in de oven en breek het nadien in stukken. Je kunt de kruimels in een potje bewaren. De ideale manier om een eenvoudig dessert een krokantje te geven!
  • Maak een dubbele hoeveelheid deeg en verdeel het in porties. Wikkel de schijven in vershoudfolie en nadien in aluminiumfolie om vriesbrand te voorkomen. Je kunt deeg tot twee maanden invriezen. Laat het deeg een nacht ontdooien in de koelkast voor je het gebruikt.
  • Liever vegan? Homemade kruimeldeeg zonder boter lukt ook! Vervang de boter in een hartig kruimeldeeg simpelweg door olie zoals olijfolie. In een zoet deeg is kokosvet een aanrader.

Toprecepten met kruimeldeeg

Tekst: Jolien Hens

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen