Kant-en-klaar deeg: bakken op rolletjes
Dit maak je ermee
Kruimeldeeg, bladerdeeg, filodeeg, pizza-, croissant- en flammkuchendeeg: kant-en-klaar deeg komt in verschillende varianten. Onmisbaar tijdens de feesten, maar ook door de week is zo’n rol een zegen. Afhankelijk van het soort deeg, maak je er deze lekkernijen mee…
Het basisingrediënt van deeg is altijd bloem, aangevuld met een vloeistof als water of melk en een middel om het deeg te laten rijzen zoals ei, bakpoeder of gist. Een snuifje zout is onmisbaar, maar suiker of boter wordt niet altijd toegevoegd. Niet elk deeg bevat dus al deze ingrediënten. Zelf maken kan, maar het handigst vinden wij zo'n rol uit de winkel… Kies je kant-en-klaar deeg en tover er in geen tijd de lekkerste zoete en hartige hapjes en taarten mee uit je oven.
Zo handig is kant-en-klaar deeg
- Je kunt het tot wel twee weken bewaren in de koelkast. Het is dus een echte lifesaver als je snel iets op tafel wilt toveren.
- Diepvriesdeeg hoef je niet te ontdooien, je kunt er meteen mee aan de slag. Laat een rol deeg uit de koelkast wel 5 minuten op kamertemperatuur komen voor je hem uitrolt of bewerkt om scheurtjes te voorkomen.
- Het deeg is opgerold in bakpapier: geen extra bakpapier nodig dus.
- Je kunt het koelverse deeg in de verpakking invriezen.
Kruimeldeeg
Hét basisdeeg voor (hartige) taart is kruimeldeeg. Het deeg wordt gemaakt op basis van bloem, boter, eieren en een snuifje zout. Het is een glad en stevig, maar ook soepel deeg, wat het ideaal maakt om een knapperige taartbodem van te maken. Kruimeldeeg kun je gebruiken voor zowel zoet als hartig gebak, omdat er geen extra suiker aan wordt toegevoegd. Bij het heel vergelijkbare kant-en-klare zanddeeg behoort suiker wel tot de ingrediënten.
Lekkers met kant-en-klaar kruimeldeeg: dit deeg is dé ideale bodem voor allerlei taarten, van hartige quiches tot zoete citroentaartjes.
Recepten met kruimeldeeg
Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Bladerdeeg
Wie geen bakkersopleiding heeft gevolgd, zal niet snel aan homemade bladerdeeg beginnen. Het is immers een ingewikkeld klusje. Het basisdeeg bestaat uit bloem, suiker, gist, volle melk, ei en zout. Hierop wordt een dikke laag koelkastkoude roomboter gelegd, waarna het deeg wordt opgeplooid en uit-gerold, in bakkerstermen ook wel ‘toeren’ genoemd. Het maakt het deeg na het bakken lekker luchtig en krokant, maar tegelijkertijd ook een beetje vettiger.
Kant-en-klaar bladerdeeg mag je zeker niet verder kneden of uitrollen, want dan duw je al die lekkere laagjes lucht en boter op elkaar. Daardoor wordt het deeg te compact en rijst het niet mooi tijdens het bakken. Bladerdeeg is vaak de basis van klein gebak zoals koffiekoeken en aperitiefhapjes. In tegenstelling tot vers bladerdeeg bevat het meeste kant-en-klare bladerdeeg geen roomboter, maar margarine: ideaal als je plantaardig eet.
Lekkers met bladerdeeg: croissants, chocoladebroodjes, koekjes of soepstengels.
Recepten met bladerdeeg
Pizzadeeg
De laatste jaren vind je diverse vormen van pizzadeeg in de koeltoog: dik of dun, rechthoekig of rond. Pizzadeeg wordt gemaakt op basis van bloem, olie en gist, er komen dus geen eieren of boter aan te pas. Het deeg rijst tijdens het bakken dankzij de toevoeging van de (bakkers)gist.
Gespecialiseerde supermarkten verkopen tegenwoordig ook kant-en-klare bolletjes zuurdesempizzadeeg. Die hoef je enkel nog uit te rollen en kun je meteen afbakken in een pan of in de oven. Ideaal voor wie houdt van een iets dikkere pizzakorst en de smaak van zuurdesem.
Lekkers met pizzadeeg: pizza’s natuurlijk, van de klassieke versie met tomatensaus tot de hippe ‘witte’ pizza bianca.
Recepten met pizzadeeg
Filodeeg of brikdeeg
Dit flinterdunne Midden-Oosterse deeg wordt gemaakt op basis van water, bloem, olie en zout. Geen boter dus en dat betekent dat het kant-en-klare filodeeg perfect past in een plantaardig dieet. Filodeeg is een vrij kwetsbaar deeg. Bij het openen van de verpakking leg je het deeg het best op een wat vochtige keukenhanddoek, want bij het minste contact met lucht dreigt het deeg snel uit te drogen en af te brokkelen. Het deeg is daarna beperkt houdbaar in deze keukenhanddoek.
Filodeeg rijst niet tijdens het bakken en is iets droger van structuur maar toch lekker krokant. Je kunt het op verschillende manieren gebruiken: als afwerking van een gerecht, maar ook als bodem van een zoete of hartige taart. Leg hiervoor verschillende laagjes filodeeg kruislings op elkaar om scheurtjes te voorkomen en borstel elk laagje in met een beetje olijfolie. Brikdeeg is vergelijkbaar met filodeeg, maar het wordt meestal in ronde in plaats van rechthoekige vorm verkocht en het is ook iets stugger. Je kunt beide soorten deeg voor dezelfde gerechten gebruiken.
Lekkers met filodeeg: proef zeker eens van zoete baklava en van briouats, hartige hapjes gevuld met spinazie, feta en ander lekkers.
Recepten met filodeeg
Croissantdeeg
Pure nostalgie, zo’n blikje croissantdeeg. Je scheurt het open en het deeg komt er als het ware uit geploft. Hét geheim: het verse deeg wordt tijdens de fabricatie onder druk verpakt. Die druk wordt bepaald door verschillende factoren, onder meer de koeltemperatuur tijdens het transport, de bewaring in de supermarkt en zelfs het seizoen waarin het deeg gemaakt wordt.
Aangezien het deeg vers is en op kamertemperatuur blijft rijzen, is het belangrijk dat je het blikje croissantdeeg in de koelkast bewaart. Neem het er pas uit 10 minuten voor je ermee aan de slag gaat. Het deeg warmt op en zet een beetje uit, waardoor de verpakking makkelijk opent.
Lekkers met croissantdeeg: croissants natuurlijk, maar je kunt ook hartige en zoete gevulde wafels maken door het croissantdeeg in een wafelijzer te bakken.
Recepten met croissantdeeg
Flammkuchendeeg
Flammkuchen – of tarte flambée – wordt weleens de Duits-Franse variant van de traditionele Italiaanse pizza genoemd, maar er zitten wel degelijk verschillen in het basisdeeg en vooral in de manier van beleggen. Deze krokante taart kent haar oorsprong in de Duits-Franse grensregio. Om de temperatuur van de oven te testen werd er op de wekelijkse broodbakdag eerst een stuk deeg uitgerold om het knapperig te bakken. Daarvoor legden ze het in het midden van het vuur, vandaar de naam.
Het klassieke flammkuchendeeg lijkt dus veeleer op een compact brooddeeg dan op een flexibel pizzadeeg, ook omdat er in het basisdeeg geen gist wordt gebruikt. Ook de toppings zijn copieuzer dan bij de Italiaanse variant: denk aan zure room, buikspek, uien en aardappeltjes, typische streekproducten. Met kant-en-klaar flammkuchendeeg kun je alle kanten uit. Aangezien het steeds rechthoekig opgerold is, past het makkelijk op een bakplaat.
Lekkers met flammkuchendeeg: klassiek belegd met spek en uien, maar ook hip met pompoenblokjes of spruitjes. Ook lekker zoet met appelen, peren en rozijnen.
Recepten met flammkuchendeeg
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!