Schelvis, inktvis en hondshaai: toppers voor de lente
Libelle Lekker & Lekker van bij ons
Schelvis, inktvis en hondshaai zijn in de lente op hun best. Laat je verleiden door de vangst van onze vissers!
Wist je dit al over schelvis?
- Schelvis is familie van de kabeljauw en het perfecte lokale alternatief voor kabeljauw, die vaak geïmporteerd wordt.
- Het vlees van de schelvis is net zo prachtig wit en zoet als dat van kabeljauw, maar een beetje zachter van structuur. Daarom is een bereiding in de oven ideaal, want je filets vallen gegarandeerd niet uit elkaar.
- Hoe weet je of de vis gaar is? Kijk of er witte eiwitdeeltjes verschijnen op de zijkant van de filet.
- Haal de vis liever te vroeg dan te laat uit de oven: de vismoten garen in de schotel immers nog wat na.
- Schelvis is ook gerookt een absolute delicatesse. Aan de overkant van het kanaal noemen ze gerookte schelvis 'haddock'. Juist ja, zoals kapitein Haddock van Kuifje!
- De Britten maken trouwens hun fish & chips het liefst met schelvis.
Probeer deze recepten met schelvis
3 toptips voor malse zeekat of inktvis
- Vraag aan de visboer om de zeekat schoon te maken, want dat is best een klus. Grote stukken van de mantel, of smalle repen zoals voor calamares: lees goed het recept om te weten wat je nodig hebt.
- Om te zorgen dat de smaakmakers zich aan het visvlees hechten, maak je schuine inkervingen langs de binnenkant van de mantel, maar zonder het vlees volledig door te snijden.
- Kort garen is de boodschap, anders wordt het vlees taai. Lang stoven kan ook: dan wordt het inktvisvlees weer mals.
Probeer deze recepten met inktvis
Hondshaai: joepie, jodium!
Een portie magere vis zoals hondhaai, of schelvis, bevat ongeveer 53% van de dagelijkse benodigde hoeveelheid jodium. Dat is dubbel zoveel als vette vis, die dan weer rijker is aan omega 3.