14 eiergerechten van over de hele wereld, van Portugal tot Japan
Van ontbijt tot dessert
Een ei is zo’n makkelijk en veelzijdig ingrediënt dat er overal ter wereld mee gekookt en gebakken wordt. Elke cultuur gaat er echter anders mee aan de slag – van de Britse Scotch Eggs tot Portugese pastéis. Pak uit met eiergerechten van over de hele wereld!
Zowat elke cultuur heeft een andere manier om eieren klaar te maken. Denk maar aan de klassieke Franse omelet, de Spaanse tortilla of Midden-Oosterse shakshuka. Ontdek wat je allemaal kunt doen met zo'n eitje en geef het een wereldse twist met deze 14 eiergerechten van over de hele wereld.
14 eiergerechten van over de hele wereld
1 Scotch eggs – Verenigd Koninkrijk
Een scotch egg is een hardgekookt ei in een jasje van gehakt dat gepaneerd wordt en krokant gebakken of gefrituurd. Een beetje zoals onze vogelnestjes dus.
2 Omurice – Japan
Omurice bestaat uit omu en raisu, Japans voor 'omelet' en 'rijst'. Het is een van de populairste eiergerechten in Japan. Omurice wordt meestal opgediend met ketchup.
3 Huevos rancheros – Mexico
Huevos rancheros is een eierontbijtgerecht dat traditioneel op Mexicaanse boerderijen wordt gegeten. Het bestaat uit gepocheerde eieren, bonen en pittige tomatensaus en wordt meestal gegeten op een Mexicaanse tortilla.
4 Oeufs mimosa – Frankrijk
Mimosa-eitjes zijn gevulde gehalveerde hardgekookte eieren – de Franse versie van deviled eggs. De traditionele vulling bestaat uit gekookte dooier, boter, room, kerrie, zout en peper. Tegenwoordig gaan er ook andere ingrediënten bij zoals mayonnaise of plattekaas in plaats van boter en room.
5 Mayak eieren – Korea
Deze Koreaanse gemarineerde eieren zijn heerlijk bij een noedelsalade. Je moet ze wel eerst vijf dagen laten marineren.
6 Shakshuka – Midden-Oosten
Voor shakshuka worden de eieren gepocheerd in een kruidig sausje van tomaat, paprika en ui. Lekker zowel als brunch- of lunchgerecht of licht avondmaal, geserveerd met flatbread
7 Bobotie – Zuid-Afrika
Bobotie is een gehaktschotel met rozijnen en specerijen, afgewerkt met een romig eiermengsel van ei, melk en kurkuma.
8 Frittata – Italië
Een frittata zit tussen een tortilla en omelet in. Het is een goed gevulde, dikkere omelet die meestal in de oven of op een laag vuur wordt gebakken.
9 Cilbir – Turkije
Cilbir is een Turks gerecht dat bestaat uit gepocheerde eitjes geserveerd met warme yoghurt.
10 Eggah – Noord-Afrika
Eggah is vergelijkbaar met een frittata en wordt vaak Arabische omelet genoemd. Cruciaal voor de smaak is de keuze van de kruiden ( kaneel, komijn, koriander, kurkuma…) en toevoegingen zoals rozijnen, pijnboompitten en verse kruiden.
11 Klassieke omelet – Frankrijk
Een van de bekendste eiergerechten van over de hele wereld is natuurlijk de omelet. Perfect gebakken is ze zacht en luchtig van textuur – niet krokant maar het ei is ook niet meer lopend. Er zijn natuurlijk heel wat variaties op de Franse klassieker, met uiteenlopende garneringen.
12 Pastéis de Nata – Portugal
Surprise! Een eiergerecht kan ook het perfecte dessert zijn… De Portugese pastéis bestaan uit een bladerdeegkorstje gevuld met vanillepudding. Ze worden gebakken tot ze mooi bruin zijn.
13 Tortilla – Spanje
Iedereen kent wel de Spaanse tortilla op basis van aardappelen. Je laat de eieren samen met de aardappelblokjes in de pan stollen tot een dikke omelet. Die wordt in partjes geserveerd. Net zoals bij de omelet kun je er veel kanten mee uit.
14 Scrambled eggs – Verenigd Koninkrijk
Een roerei is een onmisbaar ingrediënt van de full English breakfast of Amerikaans ontbijt. De Amerikaanse en Britse manier van bereiden verschillen echter. Je serveert de Britse scrambled eggs met worst, spek en bonen in tomatensaus.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!