Pannenkoeken: feest voor iedereen
Met nieuwe recepten
Groot of klein, van pannenkoeken wordt iedereen blij. Lactosevrij, glutenarm, van ontbijt tot tussendoortje: met deze nieuwe recepten zul je iedereen blij kunnen verrassen. Maak meteen een grote stapel, deze pannenkoeken zijn in een mum van tijd verdwenen.
Zin in een pancake party? Met de recepten en supertips van Libelle Lekker-chef Natalie is pannenkoeken bakken sowieso een feest. Natalie: "Ik kan niet tellen hoeveel pannenkoeken ik de afgelopen dertig jaar al gebakken heb… als leiding in onze chiro, op het septemberfeest van onze wijkvereniging en natuurlijk voor alle verjaardagen met de vriendjes van Fenne en Sem die al de revue gepasseerd zijn. Pannenkoeken zijn hoe dan ook een écht feest, altijd en overal"
Maak van je pannenkoeken een feest!
- Laat je ingrediënten eerst op kamertemperatuur komen. Mix ze met een goede handmixer of roer ze stevig los met een garde tot er geen klontertjes meer in het beslag zitten.
- Beslag klaar? Laat het dan een halfuur tot een uur rusten in de koelkast voor je begint te bakken. Het pannenkoekenbeslag wordt gladder omdat de ingrediënten zich vermengen en de bubbeltjes verdwijnen.
- Kies voor de juiste pan. Investeer in een degelijke pannenkoekenpan (al dan niet uit gietijzer), die je enkel gebruikt om pannenkoeken te bakken.
- Weg met die eerste mislukte pannenkoek! Laat je pannenkoekenpan eerst héél heet worden, vet ze in met een scheutje zonnebloemolie of een klontje boter en schenk dan pas de eerste pollepel beslag in de pan. Ik voeg ook al een beetje gesmolten boter aan mijn beslag toe, dat helpt eveneens.
- Geduld is een schone deugd. Laat het beslag stollen: pas als het bovenaan niet meer vloeibaar is en de randjes bruin beginnen te kleuren, mag je de pannenkoek omdraaien.
- Bewaar een stapel warme pannenkoeken tussen twee borden. Wil je ze in de oven warm houden? Doe dat op 60°C, maar dek ze wel af met aluminiumfolie. Anders zullen de randjes snel krokant worden.
- Een pannenkoekenpan hoef je niet af te wassen met zeep. Laat ze eerst helemaal afkoelen en maak je pannenkoekenpan schoon met een vel keukenpapier.
Pannenkoeken voor iedereen!
- Last van een glutenintolerantie? Gebruik glutenvrije bloem of een alternatief zoals amandelmeel, maïsmeel, rijstmeel, havervlokken of boekweitmeel en voeg wat glutenvrij bakpoeder toe om ze lekker luchtig te maken.
- Lactosevrij dieet? Koemelk kun je vervangen door een plantaardig alternatief zoals sojamelk, havermelk of – waarom ook niet – kokosmelk. Gebruik een neutrale olie om te bakken in plaats van boter.
- Ook wie plantaardig eet, kan enkele aanpassingen doen. Ei vervang je dan door een geplette banaan: die zorgt voor binding en maakt het beslag lekker zoet. De koemelk kun je vervangen door een plantaardig alternatief.
- Pannenkoeken in een gezond jasje? Graag! Hiervoor kun je de gewone bloem vervangen door volkorenbloem of gezonder havermeel. Laat de suiker gewoon weg uit je beslag of voeg een beetje appelmoes of banaan toe als je toch een zoete toets wilt. Let vooral op met de toppings: geniet van stukjes vers fruit in plaats van suiker of een bolletje ijs.
En wat met de restjes?
Vries je pannenkoeken gewoon in. Maak stapels van tien, stop ze in een plastic bewaarzakje, duw de lucht eruit en vries ze in. Altijd lekker als de kinderen thuiskomen na school of als je zelf zin hebt in een zoete zonde. Warm ze gewoon op in de microgolfoven en smullen maar! Nog meer ideeën met restjes pannenkoeken vind je in dit artikel.
Pannenkoekenfeestje met Natalie!
Deze nieuwe pannenkoekenrecepten zijn een schot in de roos! Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!