Sla je slag: 20 ideetjes om te doen met ijsbergsla
Topkrop!
IJsbergsla past bij zowat alles wat in een wrap of tussen een broodje zit. Maar: meestal heb je er niet veel van nodig, laat staan een volledig exemplaar. Daarom enkele ideetjes om de overschot op te werken. Wedden dat je meteen nog een krop bijhaalt?
IJsbergsla vormt een strakke krop van lichtgroene, knapperige bladeren. Soms kunnen deze ook naar buiten krullen. Zoals elke sla bevat hij weinig calorieën. Wel zitten er veel vezels in en behoorlijk wat vitamine K.
Oorspronkelijk komt de variëteit uit Californië, onder de naam 'Iceberg'. Om de sla per trein van de Amerikaanse westkust naar de oostkust te vervoeren, werd hij namelijk onder een berg ijs gestopt. Vandaag wordt ijsbergsla gewoon ook bij ons gekweekt. Zo kun je 'm zelfs in je tuin oogsten.
IJsbergsla kopen en bewaren
Zoek in de winkel naar een exemplaar met frisgroene bladeren en een witte stronk zonder bruine vlekjes. Vaak zit de sla strak in plastic of kun je hem voorgesneden kopen. Dan check je gewoon de houdbaarheidsdatum. Maar ijsbergsla blijft sowieso langer goed dan de slappere slavarianten.
De bol in plasticfolie is minstens een week houdbaar in de groentelade van de koelkast. Er bestaat ook een trucje om 'm nog langer goed te houden. Snij een stukje van de stronk en zet de sla daarna met de onderkant in een kommetje water in de koelkast.
Meer dan rauwkost
IJsbergsla bewaart niet alleen lang, hij is ook supermakkelijk in gebruik. Eerst haal je de buitenste bladeren weg. Dan snij je hem in vier en vervolgens in reepjes. Je kunt ook de losse bladeren nemen. Die komen makkelijker los als je eerst de stronk verwijdert.
De reepjes zijn perfect als extra vulling voor een belegd broodje, in een salade, of als topping voor een pizza. Maar je kunt de grote, stevige bladeren ook gebruiken als wrap of low carb burgerbun. Zelfs warm is ijsbergsla lekker. Gegrild, in een wok of in slapuree, bijvoorbeeld. Laat je inspireren door onze recepten!
Lees ook:
- Gebruik jij je slazwierder ook verkeerd?
- De juiste sla voor je gerecht kiezen: zo doe je dat
- Ken je deze soorten sla al?
- Al jouw vragen over salades beantwoord
- Slasaus: wat is het precies en hoe maak je het?
20 ideetjes met ijsbergsla
Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.