Midden-Oosterse smaakmakers die jouw gerechten opfleuren
Lekker Libanees
Midden-Oosterse gerechten zijn momenteel superhip. Maar zo'n exotische gerechten vragen natuurlijk ook om exotische ingrediënten. Deze smaakmakers zijn onmisbaar in Midden-Oosterse keuken en moét je dus in huis halen voordat jij je waagt aan je experiment.
1. Granaatappelsiroop
Granaatappelsiroop of -melasse, een dikke siroop van ingekookt granaatappelsap, is met z'n zurige smaak een must in de Libanese keuken. Je gebruikt het in marinades of dressings, vaak als vervanger van citroensap of azijn. Vind je geen granaatappelmelasse? Vervang het door balsamicostroop.
Lekkere gerechten met granaatappelsiroop
3. Labneh
Niet meer of minder dan uitgelekte yoghurt, gemengd met wat zout. Je kunt dus ook zelf labneh maken. Laat Griekse yoghurt 8 uur uitlekken en voeg nadien een snuifje zout toe. Serveer het met een scheutje olijfolie als beleg voor op de boterham of romige dipsaus.
Lekkere gerechten met labneh
4. Za’atar
Voor een verse bos za’atar, een wild kruid met een smaak die ergens tussen tijm en oregano ligt, moet je helaas naar het Midden-Oosten. Hier vind je za’atar alleen in gedroogde vorm in het kruidenrek van de supermarkt. Meng za’atar met wat olijfolie als marinade voor je groenten, vis of vlees of maak er een dip van voor bij je hapjes.
Lekkere gerechten met za’atar
5. Kikkererwtenmeel
Kikkererwten zijn niet alleen lekker in stoofpotjes of hummus, maar worden ook tot meel gemalen. Door het hoge eiwitgehalte is het meel een goed plantaardig bindmiddel, bijvoorbeeld ter vervanging van een eitje in een veganistische burger. De nootachtige smaak maakt het extra lekker. Probeer bijvoorbeeld deze veggieballetjes met groentesalsa. Ook falafelballetjes worden trouwens van kikkererwtenmeel gemaakt.
Lekkere gerechten met kikkererwtenmeel
6. Sumak
Dit fruitige besje herken je aan de dieprode kleur. Met z’n zurige smaak zorgt het voor een heerlijk frisse toets. Geen wonder dus dat het in de Midden-Oosterse keuken vaak citroen vervangt en lekker smaakt bij geroosterde vis of kip. Let wel: sumak verliest snel zijn aroma. Verwarm het dus niet te lang, maar voeg het pas op het einde toe.
Lekkere gerechten met sumak
7. Tahini
Tahin of tahini is een pasta, gemaakt van geroosterde sesamzaadjes. Je koopt het in de supermarkt of maakt het makkelijk zelf: rooster de sesamzaadjes kort in een oven van 175°C en mix met wat olijfolie. Lekker!
Lekkere gerechten met tahini
8. Piment
Piment, ook wel bekend onder de naam ‘allspice’, is een besje dat smaakt naar kruidnagel, nootmuskaat, foelie, kaneel én peper. Dat verklaart meteen ook de Engelse naam. De warm-kruidige smaak komt perfect tot z’n recht in Midden-Oosterse, maar ook Aziatische recepten. En ook in de Belgische keuken wordt het gebruikt, doe bijvoorbeeld eens wat piment in je stoofvlees. Verder is piment ook hét ingrediënt dat Zweedse balletjes naar Zweedse balletjes doet smaken!
Lekkere gerechten met piment
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!