5x de lekkerste recepten met homemade mayonaise
Te lekker om af te blijven!
Eet jij ook zo graag mayonaise? Dan zul je vast ook fan zijn van deze 5 lekkere gerechtjes waarmee je 't kunt combineren!
1. Steak-friet
Niéts zo smakelijk als krokante, goudgebakken frietjes met een sappige steak en een zelfgemaakte mayonaise! Het basisrecept voor mayonaise vind je alvast hier. Bak je favoriete stukje vlees en combineer met deze frietjes!
Extra lekker met… de pittige tartaar van Carine
- 300 ml maïsolie
- 2 eidooiers
- 1 eetlepel mosterd
- 1 eetlepel azijn
- peper en zout
- 1 hardgekookt ei
- augurkjes naar smaak
- 1 eetlepel fijngesnipperde bieslook, peterselie, dragon en kervel
Zo maak je ‘t: Plet het hardgekookt ei en snij de augurkjes fijn. Klop de eidooiers los met de mosterd, peper en zout. Voeg in een dun straaltje olie toe en klop stevig tot de mayonaise dikker wordt. Meng het ei, de augurkjes en de kruiden erdoor.
2. Hamburger
In de pan gebakken, op de grill of de barbecue: met een hamburger kun je alle kanten uit. Een lekkere saus op basis van mayonaise is hierbij onmisbaar. Wat dacht je van deze gegrilde burger?
Extra lekker met… de knoflookmayonaise van Inge
- 300 ml slaolie
- 2 eidooiers
- 1 eetlepel graanmosterd
- 1 eetlepel azijn
- peper en zout
- 2 teentjes knoflook
- citroensap naar smaak
Zo maak je ‘t: Pel, plet en pers de knoflook. Klop de eidooiers los met de mosterd, peper en zout. Roer er de azijn door. Voeg in een dun straaltje olie toe en klop stevig tot de mayonaise dikker wordt. Meng met de knoflook en voeg er nog wat citroensap aan toe.
3. Tomaat-garnaal
Is er iets zomerser dan een goedgevulde tomaat-garnaal? Je maakt ‘t makkelijk zelf, kijk maar even naar dit recept!
Extra lekker met… de bieslookmayonaise van Katia
- 300 ml maïsolie
- 2 eidooiers
- 1 eetlepel mosterd
- 1 eetlepel azijn
- peper en zout
- 1 eetlepel gehakte bieslook
Zo maak je ‘t: Klop de eidooiers los met de mosterd, peper en zout. Roer er de azijn door. Voeg in een dun straaltje olie toe en klop stevig tot de mayonaise dikker wordt. Meng er de bieslook door. Klaar!
4. Aardappelsalade
Hmmm, wat kan een versgemaakte aardappelsalade smaken! En het is helemaal niet zo moeilijk om zelf te maken. Deze aardappelsalade met asperges en frisse peultjes is zo lekker dat je er niet af kunt blijven!
Extra lekker met… de radijsmayonijs van Ilse
- 300 ml zonnebloemolie
- 2 eidooiers
- 1 eetlepel mosterd
- 1 eetlepel rodewijnazijn
- peper en zout
- 1 rode ui
- 10 radijsjes
- 2 eetlepels gehakte peterselie
Zo maak je ‘t: Snijd de rode ui en de radijsjes fijn. Klop de eidooiers los met de mosterd, peper en zout. Roer er de azijn door. Voeg in een dun straaltje olie toe en klop stevig tot de mayonaise dikker wordt. Meng met de fijngesneden radijsjes, de gehakte peterselie en de rode ui.
5. Maaltijdsalades
Je kunt een salade perfect afwerken met een dressing of olijfolie, maar een versgemaakt sausje op basis van mayonaise smaakt misschien wel nóg beter. Probeer alvast dit zomerse bordje uit!
Extra lekker met… de spicy basilicummayo van Annelies
- 300 ml arachideolie
- 2 eidooiers
- 1 eetlepel mosterd
- 1 eetlepel azijn
- peper en zout
- 1 bosje basilicum
- chilivlokken naar smaak
Zo maak je ‘t: Stamp de basilicumblaadjes fijn in een vijzel. Klop de eidooiers los met de mosterd, peper en zout. Roer er de azijn door. Voeg in een dun straaltje olie toe en klop stevig tot de mayonaise dikker wordt. Meng er het basilicum door en breng op smaak met de chilivlokken.
101 mayonaises
Nog wat extra inspiratie nodig voor een heerlijke mayonaise? Op Vandemoortele’s www.101mayonaises.be werden heel wat lekkere recepten ingezonden. Een aantal komen zelfs terecht in het ‘101 mayonaises’-kookboek! Ga er dus zeker eens een kijkje nemen voor lekkere ideetjes. Smakelijk!