Veel méér dan wokken: dit kun je doen met sojasaus
Onmisbaar in je keukenkast
Sojasaus gebruik je vast wel in wokjes of andere Aziatisch geïnspireerde gerechten, maar wist je dat 't ook een echte smaakmaker kan zijn in recepten waarin je 't niet meteen verwacht? Wij geven je enkele smakelijke voorbeelden.
1. Vleesgerechten extra diepte geven
Vleesgerechten smaken éxtra lekker als je ze uitbalanceert met 'n tikje umami. En laat sojasaus nu net heerlijk umami smaken. 't Werkt met bijna alle vleessoorten: ribbetjes, kip, rundvlees enzovoort.
Enkele toprecepten met vlees en sojasaus
2. Sauzen boosten
Ook heel wat sauzen worden oneindig veel lekkerder met een scheutje sojasaus: probeer bijvoorbeeld ‘t bijvoorbeeld eens bij stoofvlees of chili con carne (pas wel op met ‘t zout: sojasaus smaakt uit zichzelf al heel zout, dus je zult minder of zelfs geen zout moeten toevoegen).
Deze sauzen moet je zeker proberen
3. Veggie- of vegan gerechten wat hartiger maken
Zelfs de meest overtuigde carnivoren doen zwichten voor vegetarische gerechten, doe je met sojasaus: ‘t geeft een hartige, vleesachtige smaak aan vegetarische of vegan alternatieven van echte vleesrecepten. De absolute winnaar: paddenstoelen met sojasaus. Geloof ons!
Deze recepten vonden wij alvast heerlijk
4. Soepjes naar een hoger niveau tillen
Soepjes en sojasaus, dat zijn écht beste vrienden. In zowat élke soep is een druppeltje sojasaus op z’n plaats: probeer ‘t maar eens in groentesoep, een maaltijdsoep met vlees of zelfs als toevoeging bij ‘n gekocht soepje (let ook hier weer op het zoutgehalte).
Soepjes om van te smullen
5. Marinades en dressings een finishing touch geven
Sojasaus bevat proteasen, die ervoor zorgen dat proteïnen vlotter afgebroken worden. Een ideale eigenschap voor een marinade-ingrediënt, dus: het maakt vlees en vis lekker zacht! En heel wat van die marinades kunnen ook dienst doen als een zalige saladedressing. Smakelijk!
Marinades om duimen en vingers bij af te likken
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!