Start to vegan met Ellen Charlotte Marie
Plantaardig eten doe je zo
Heb je interesse in plantaardig eten of de vegan levensstijl, maar weet je niet hoe je eraan begint? Vegan foodie Ellen Charlotte Marie geeft je enkele nuttige tips!
Begin met kleine stapjes
Hoe ben jij begonnen met veganistisch te eten?
Ellen Charlotte Marie: "Ik ben niet van de ene dag op de andere veganistisch geworden. Het was een geleidelijk proces: ik verving meer en meer dierlijke producten door plantaardige ingrediënten. Dé reden was dat ik gewoon zo gezond en zo voedzaam mogelijk wilde eten."
Heb je altijd al interesse gehad in deze manier van eten?
Ellen: "Vroeger at ik ook al redelijk gezond, maar nu ik moeder ben en wat extra energie altijd welkom is, ben ik nog meer overtuigd. Hoe minder vlees en vis je eet, hoe minder zin je er in hebt. Met een beetje creativiteit kun je genoeg alternatieven uitdokteren om een gezonde en lekkere maaltijd op je bord te toveren. Geraffineerde suikers eet ik ook al sinds jaren niet meer, net zo min als tarwe."
Hoe reageert je lichaam op die verandering in je eetpatroon?
Ellen: "Ik voel me fitter en frisser, slaap beter en heb zelfs de migraine-aanvallen kunnen terugdringen waar ik sinds mijn twaalfde last van heb. Door veganistisch te eten kun je je bloeddruk en cholesterolgehalte lager houden zodat je het risico op hart- en vaatziekten beperkt. Plantaardige voeding verteert gemakkelijker dan dierlijke, waardoor je spijsverteringsstelsel minder hard moet werken. Een betere verbranding zorgt ervoor dat je minder vet opslaat, dus word je ook minder snel zwaar. Ik ervaar dus hoe veganisme mijn leven beter en kwaliteitsvoller maakt, maar fanatiek ben ik niet. Ik eet dan wel geen vlees, vis en andere dierlijke producten, maar een eitje sla ik voorlopig nog niet af."
Sommige producten, zoals kaas of een lekkere witte saus kan ik echt niet missen. Hoe los je dat op?
Ellen: "Als je ook meer plantaardig wilt eten, kun je het beste beginnen met kleine stapjes. Experimenteer bijvoorbeeld eens met plantaardige melk en room. Zo kun je een lekkere 'witte saus' maken op basis van kikkererwten- en rijstmeel. En die is zoveel voedzamer dan de traditionele witte saus."
En hoe zit het met voedingsstoffen?
Ellen: "Ga je meteen 'all the way'dan is het belangrijk dat je voedsel voldoende vitaminen, eiwitten en mineralen bevat. Eiwitten haal ik vooral uit bonen, kikkererwten en linzen die ik bijna dagelijks in soep, saus of hummus verwerk. Ze geven ook een voldaan gevoel. Let er ook op dat je voldoende vitamine B12 binnenkrijgt. Ik neem hiervoor een supplement."
Kan je als vegan wel gevarieerd genoeg eten?
Ellen: "De vegan keuken is zo verrassend, divers en lekker. Dat heb ik trouwens bewezen met de meer dan honderd plantaardige recepten in mijn boeken 'One healthy family' en 'One healthy kitchen'. Het zijn heus niet alleen saaie slaatjes. Er zijn genoeg vervangers voor dierlijke producten die nog gezonder zijn ook. Daarmee creëer ik haalbare gerechten voor iedereen. Toch zin in een gekookt eitje, een stukje kaas of een lapje vlees? Eet het dan gerust, maar kies eventueel voor kleine(re) porties en opteer voor duurzame, onbewerkte producten."
Volg Ellen
"Bewust en gezond eten is voor iedereen belangrijk en plantaardig koken wint steeds meer aan belang. Ik ben blij dat ik via mijn boeken en socialemediakanalen kan bijdragen om veganisme in de kijker te zetten."