Meest recente artikelen

Marineren: zo doe je dat!

Marineren kun je leren

Marineren: zo doe je dat! Artikel

Een lekker stukje vlees of vis kun je extra smaak geven met een heerlijke marinade. Voortaan kan jij je vlees zelf marineren. Wedden dat je vrienden onder de indruk zijn tijdens de volgende BBQ?

Marineren doe je zo

Marineren is een kooktechniek waarbij je vlees, vis, tofu of groenten in een marinade laat staan. Een marinade is een aromatische vloeistof die je gerecht extra smaak kan geven. Een marinade kan vlees ook malser maken, doordat het zuur in de marinade het bindweefsel afbreekt. Hoe lang je iets marineert kan variëren van enkele minuten tot uren, afhankelijk van het recept. Veelgebruikte ingrediënten in marinades zijn water, kruiden olies, wijn, sojasaus, azijn…

Om een lekkere marinade te bekomen, hou je je best aan enkele basisregels. Een goede marinade bestaat uit een zuur ingrediënt, een vet ingrediënt en smaakmakers.

Zuur ingrediënt

Zuren zijn nodig om het vlees lekker mals te maken en het bindweefsel af te breken. Denk aan wijn, azijn of citroensap. Je kunt ook gember, ananas of kiwi, maar die geven een erg specifieke smaak. Zorg dus dat ze niet te overheersend worden. Werk je graag met zuivel? Dan kun je yoghurt of karnemelk gebruiken als zuur zuivelproduct.

Vet ingrediënt

Het vet ingrediënt zal ervoor zorgen dat je marinade goed intrekt. Je kan hiervoor olijfolie of notenolie gebruiken.

Smaakmakers

Wanneer de basis van je marinade goed zit, kun je smaakmakers toevoegen naar je eigen smaak. Ga voor klassiekers als knoflook en ui of experimenteer met laurier, rozemarijn en koriander. Fan van zoet? Voeg dan een lepeltje honing toe aan je marinade.

Wat marineren?

Zachte, sappige stukjes vlees, zoals steak of kipfilet hebben geen extra smaak nodig. Taaiere stukken vlees hebben daarentegen wel baat bij een lekkere marinade, omdat ze zachter én smaakvoller zullen worden. Denk aan ribbetjes of entrecôte. Natuurlijk kan je ook vis, tofu of groenten marineren.

Hoe lang marineren?

Nadat je een lekkere marinade gemaakt hebt, kan het intrekken beginnen. Gebruik een kom die groot genoeg is, zodat er genoeg plaats is om je vlees (of vis, tofu, groenten…) in te leggen. Doe de marinade in de kom en zorg ervoor dat de marinade je ingrediënt volledig bedekt. Hoe langer je ingrediënt in de marinade ligt, hoe sterker de smaak zal worden.  Hoe dunner het stuk vlees is, hoe minder lang je het hoeft te marineren.

Voor kleinere etenswaren, zoals groenten, zeevruchten of vis is 15-30 minuten marineren meestal genoeg. Dunne stukken vlees zonder bot, zoals een stuk kip, biefstuk of varkensfilet laat je 1 – 3 uur marineren. Wil je een groter stuk vlees, zoals een hele kip of een lamsbout marineren? Laat de marinade dan 2 – 6 uur intrekken.

Heb je niet veel tijd? Wrijf de marinade dan rechtstreeks in het vlees om de smaak er het snelst te laten intrekken.

Marinade vs. rub

Een andere manier om vlees een extra smaak te geven zijn rubs. Een rub is een mix van kruiden. In tegenstelling tot een marinade, maakt een rub het vlees niet zachter. Een marinade is een vloeistof, een rub daarentegen is een droog poeder of een pasta. Een rub moet je in het vlees wrijven. Dat kan je vlak voor het bakken doen of enkele uren op voorhand voor een intensere smaak.

De lekkerste marinades en gerechten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen