Meest recente artikelen

Wat is cottagecheese en wat kun je ermee maken?

Alles over de romige verse kaas

Wat is cottagecheese en wat kun je ermee maken? Artikel

Het is geen plattekaas en ook geen ricotta, maar wat is cottagecheese dan wel? En waar kun je het in verwerken? Na dit artikel wil je vast niets anders meer dan deze romige zachte kaas!!

Al oogt het wat gelijkaardig, cottagecheese is net wat anders dan andere zachte kazen of kwark. Net zoals ricotta is het een verse zachte kaas, gemaakt van koemelk. Er worden enzymen of actieve culturen toegevoegd aan de melk, waardoor de suikers omgezet worden in melkzuur. Dit melkzuur zorgt ervoor dat de vloeistof (wei) van de vaste massa (wrongel) gescheiden wordt (het stremmen).

De grote wrongel wordt vervolgens losgeroerd, vandaar de klonterige textuur van cottagecheese. Ter vergelijking: ricotta dankt z'n gladde, licht korrelige textuur aan heel fijne, kleinere wrongels.

Wat kun je doen met cottagecheese?

De romige cottagecheese heeft een milde smaak. Je kunt 'm zo eten, met vers fruit als ontbijt, in een dessert of op een boterham met verse kruiden en een tomaatje, bijvoorbeeld. De kaas wordt echter ook vaak verwerkt in gerechten en sauzen om ze extra romig te maken. In recepten is het een goed alternatief voor andere verse kazen, zoals ricotta of plattekaas, voor Griekse yoghurt of als slankere vervanger voor (zure) room.

Deze kaas heeft immers als grote voordeel dat hij goed tegen warmte kan en mooi romig blijft. Andere zachte verse kazendurven wel eens schiften of te lopend worden bij het verwarmen.

Ook om voor deze topper? 12 recepten om 'm te laten schitteren

cottagecheese

Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen