Beef Wellington: wat is het en hoe maak je het?
De perfecte steak Wellington
Beef Wellington is een echt pronkstuk op je eettafel. Maar waar komt het gerecht vandaan? En hoe wordt deze topklassieker bereid? Je kom het - samen met nog een heleboel andere weetjes - te weten in dit artikel. En we hebben natuurlijk ook de recepten!
Wat is beef Wellington?
- Beef Wellington is in oorsprong een Brits gerecht. Heel zeker is het niet, maar het gerecht zou vernoemd zijn naar de eerste hertog van Wellington, Arthur Wellesley. Maar even goed werd het voor het eerst klaargemaakt in het Nieuw-Zeelandse plaatsje Wellington. Wel dook het plots op vanaf het einde van de negentiende eeuw.
- Voor een wellingtonsteak bedek je een stevig stuk rundsvlees – meestal ossenhaas – met een duxelle. Dat is een fijngesneden mengsel van paddenstoelen en ui of sjalot. Vervolgens bak je het vlees mooi verpakt in een bladerdeegkorst.
- In sommige recepten komt er tussen duxelle en bladerdeeg nog een laag ham (prosciutto).
- De klassieker wordt met rundsvlees gemaakt, maar je kunt ook aan de slag met zalm, wild, gehakt, varkensvlees en zelfs groente. Scrol zeker verder naar de recepten voor meer inspiratie.
- Je kunt het gerecht in sneetjes opdienen of voor elke gast een afzonderlijk pakketje bakken. Het deeg is het belangrijkste en meest typerende aan het gerecht, het houdt de inhoud sappig.
Zo maak je beef Wellington
- Verwarm je oven voor op 200°C. Kleur ondertussen je vlees (bij voorkeur 1 kg rund) aan in de pan. Kruid met peper en zout.
- Leg je vlees in een ovenschaal en laat 30 minuten garen. Haal uit de oven en laat het vlees minstens 1 uur afkoelen.
- Smelt een klontje boter in een pan. Voeg een fijngesneden ui en 150 gr fingesneden champignons toe. Laat kleuren op een laag vuurtje, totdat al het vocht weg is. Hou je niet van champignons? Vervang ze dan door brunoise van courgette. Werkt even goed.
- Ontvouw een rol bladerdeeg. Verdeel de champignons over het deeg tot 1 cm van de rand. Leg het vlees erop en rol voorzichtig op. Leg het vlees op een diepe bakplaat met bakpapier en zorg ervoor dat de vouwnaad onderaan ligt. Smeer het deeg in met een beetje eigeel.
- Bak ongeveer 25 minuten in een oven van 200°C, totdat het deeg goudbruin is. Om te weten te komen of ook het vlees gaar is, gebruik je een vleesthermometer. Daarmee meet je de kerntemperatuur van het vlees. Haal het bij 50°C uit de oven en laat je steak wellington tien minuten rusten voor een perfecte cuisson.
Enkele variaties op de klassieker
Vlees, wild, vis of liever veggie? Probeer deze recepten en variaties op beef Wellington. Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!