Stappenplan: zo maak je zelf de lekkerste kippenbouillon
En meteen een voorraad voor de diepvriezer!
Zelf kippenbouillon maken om bijvoorbeeld kippensoep, een stoofpot of een sausje te bereiden is heel eenvoudig. Behalve wat groenten snijden is het écht niet veel werk. Volg dit stappenplan en je maakt bouillon als de beste!
Zin in homemade kippenbouillon? Volg deze 5 stappen en je hebt de perfecte basis voor soep, stoofpotjes, sauzen en andere gerechten… Tip: maak ineens een extra grote portie. Wat je niet meteen nodig hebt kan je namelijk makkelijk invriezen. Handig wanneer je eens wat minder tijd hebt.
- Voor een zelfgemaakte kippenbouilon snij je twee wortelen, twee preiwitten, twee takken groene selder en een grote ui in grove blokjes. Prik in een tweede ui enkele kruidnagels.
- Vul een grote kookpot met vier liter koud water. Leg hierin een soepkip en breng het water aan de kook. Eens het water goed kookt, kan je de gesneden groenten toevoegen.
- Doe er ook een takje tijm, een laurierblad, de ui met kruidnagel, wat gekneusde peperbolletjes en zout bij. De kruiden zorgen voor extra smaak. Doe er tevens twee deciliter droge witte wijn bij en dek de kookpot af.
- Laat de bouillon drie uur zachtjes pruttelen op het vuur. Daarna haal je de kip uit de bouillon. Hou ze wel apart. Je kunt er later bijvoorbeeld nog vol-au-vent van maken.
- Giet je het kookvocht en de groentjes door een zeef en vang het op in een pot. Je bouillon is nu klaar om te gebruiken.
Waarom verse kippenbouillon in plaats van blokjes?
Bouillonblokjes zijn inderdaad erg handig en ze nemen ook nog eens veel minder plaats in dan een grote pot kippenbouillon. Maar een zelfgemaakte kippenbouillon is dan weer superlekker. Bovendien weet je welke ingrediënten je gebruikt hebt. Veiliger dus voor mensen met voedselallergieën of -intoleranties. Of voor wie om de een of andere reden extra op z'n voeding let. Je gebruikt ook de hoeveelheid zout en smaakmakers als je zelf wilt.
Wat kun je ermee maken?
Zelfgemaakte kippenbouillon is een meerwaarde voor al je soepen, sauzen en stoofpotjes. Probeer zeker ook eens deze gerechten. Wil je de recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!