Hoe maak je geklaarde boter?
Klaar je boter in 6 makkelijke stappen
Chefs zweren erbij, maar voor de meesten onder ons blijft boter gewoon boter, toch? Maar boter klaren loont, want daardoor krijg je een zuiverdere vloeistof met een aantal extra voordelen.
Geklaarde boter is pure vetstof, zonder eiwitten, melkbestanddelen en water.
Handig want
- je kunt er vis of vlees bakken op een erg hoog vuur, zonder dat de boter verbrandt
- zo kun je ook met een lactose-intolerantie boter gebruiken
Geklaarde boter is ideaal
Je maakt het supermakkelijk zelf én het blijft zeker twee maanden goed.
Hoe maak je geklaarde boter?
1. Doe 250 g ongezouten boter in een pan en laat smelten op een middelhoog vuur.
2. Laat de boter goed heet worden.
3. Verwijder de eiwitten met een schuimspaan en zet het vuur wat lager. Laat nog 10 à 15 minuten pruttelen totdat je een bruine laag op de bodem ziet. Dat zijn de melkbestanddelen. Haal van het vuur en roer niet.
4. Giet de geklaarde boter door een zeefdoek in een bokaaltje.
5. De melkbestanddelen blijven plakken aan de zeefdoek.
6. De geklaarde boter is nu helemaal klaar. Sluit het bokaaltje goed af en bewaar het op een koele, donkere plek.
Probeer deze recepten met geklaarde boter
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!