BBQ voor beginners
Wij zitten op hete kolen!
Barbecueën hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Met onze tips, tricks én eenvoudige recepten zal je alvast geen honger lijden. Van apero tot dessert... Libelle Lekker weet raad!
Aperitief: 5 supersnelle hapjes om te grillen
Deze hapjes zijn eenvoudig en snel klaar.
- Schroei een heerlijke steak kort dicht op de barbecue. Snij in blokjes en prik op satéprikkers. Lekker met een knoflooksausje.
- Halveer enkele avocado's, verwijder de pit, bestrijk ze met citroensap en olijfolie en gril ze kort op de snijkant. Vul de holte met kant en klare tomatensalsa.
- Maak de pizzasteen warm op de barbecue. Rol een vel gekocht pizzadeeg open (of maak het zelf). Bestrijk het met zure room en leg er gegrilde paprika's (uit een bokaal) op. Bestrooi met spekjes en parmezaan en leg op de pizzasteen. Grill de pizza in enkele minuten krokant, snij 'm in puntjes en klaar!
- Prik enkele gepelde scampi's op een spiesje. Gril ze kort maar krachtig aan beide kanten goudbruin en gaar. Serveer met aioli.
- Zet enkele camembertkazen zonder verpakking in aluminiumschaaltjes. Snijd er bovenaan een kruisje in en zet ze 10 minuten op de barbecue. Eventueel kun je er ook nog wat kruiden in prikken. Laat nog enkele minuten nagaren. Sneetje stokbrood erbij en dippen maar.
Rundvlees
Bij welke kerntemperatuur is rundvlees klaar?
- Bleu – 52°C
- Saignant – 63°C
- à point – 68°C
- Bien cuit – > 74°C
Rubs vs. marinades
Rubs en marinades geven allebei smaak aan je vlees, vis of groenten, maar er is wel degelijk een verschil. Een rub is een gedroogd specerijenmengsel. Je kunt het kant-en-klaar kopen, of zelf samenstellen naar eigen smaak en tot 3 maanden in een goed afgesloten weckpot bewaren. Dankzij een rub krijgt je vlees een lekker korstje. Probeer deze recepten.
Een marinade is altijd vloeibaar. Olie, maar ook karnemelk of yoghurt kan de basis zijn van een lekkere marinade. Koop het liefst onbehandelde stukken vis en vlees en marineer ze zelf, zo hou je de smaken onder controle. Laat minstens een halfuur rusten voor je begint te bakken.
SOS steak
Het is niet nodig om een steak op kamertemperatuur te laten komen voor het grillen. Het is zelfs veiliger om vlees zo lang mogelijk in de koelkast te laten liggen als het hoogzomer is. De kans is namelijk groot dat de steak na 20 minuten een echte bacteriehaard is geworden. Kruiden met peper en zout doe je best nadat je de steak gebakken hebt.
Gevogelte
Wanneer is kip gaar? Controleer de kerntemperatuur!
- Kipfilet – 70°C
- Kippenvleugels – 82°C
- Kippenbouten – 82°C
SOS lekker korstje
Maak het vel van de kip los en stop er wat kruidenboter tussen. Het geeft een heerlijke smaak aan je vlees en je korst.
SOS kipfilet
Zwartgeblakerd vel, roze stukken, droge uiteinden… een kipfilet perfect bakken is niet zo simpel, maar met deze tips kan zelfs een beginner een heerlijke filet grillen. Leg de filets tussen 2 stukken vershoudfolie en sla ze plat met een deegroller tot ze overal gelijk zijn van dikte. Om de kipfilets sappig te houden, marineer je ze het best voor het bakken. Een wat zure marinade met yoghurt en karnemelk maakt het vlees lekker zacht. Resultaat: een heerlijk sappig kipje.
Vis
Ook bij vis kun je aan de hand van de kerntemperatuur bepalen of hij gaar is. De meeste vissen zijn gaar bij een temperatuur van 60°C. Maar stevige vissoorten zoals zalm en tonijn vragen om sappig rosé visvlees en zijn sneller gaar. Reken op 48°C voor zalm en 55°C voor tonijn.
Vis: 3x anders
• In z’n geheel: een BBq is ideaal om vis in z’n geheel klaar te maken. Je vult de buikholte met heerlijke kruiden, spek of citrusvruchten en je kunt de vis in een speciale visgrill heerlijk klaarmaken. Zo zal forel met spek bij iedereen in de smaak vallen. Maximale smaak en minimale moeite!
• Vis in zoutkorst of brooddeeg: dit kun je enkel klaarmaken op een bbq met deksel, omdat de korst de warmte van een oven nodig heeft om te garen. Leg een bodem zout in een bakblik, leg de vis erop en bedek verder met zout. Reken op minstens 2 kg zout.
• ‘En papillotte‘: think out of the box! Waarom eens geen krantenpapier gebruiken in plaats van de traditionele aluminiumfolie. Rol de vis eerst op in bakpapier, daarna in minstens 5 lagen krantenpapier. Vergeet de pakketjes niet even onder te dompelen in een emmer koud water voor je ze op de bbq legt.
Veggie: 5 groenten die je perfect kunt grillen
Groenten blijven ondergewaardeerd in de barbecuewereld, terwijl ze net heel smaakvol zijn. Om ze makkelijk te grillen kun je speciale grillmandjes en roosters kopen. Onze toppers:
- Portobello’s: prima voor vegetariërs om de klassieke hamburger te vervangen.
- Suikermaïs: koop voorgekookte exemplaren, gril ze goudbruin en bestrijk ze met boter en pimentpoeder…
- Slaharten: halveer little gems en gril tot het hartje zacht is. Besprenkel met citroensap en balsamicocrème.
- Groene asperges: onze ultieme tip voor perfect gegrilde asperges: leg ze per 4 naast elkaar, prik er meerdere prikkers in om de asperges te verbinden. Zo kun je ze gelijktijdig omdraaien en grillen.
- Er zijn verschillende knollen die je in het rechtstreeks vuur kunt poffen: venkel, uien, bieten… Verwijder nadien de zwarte buitenkant en proef van de zalig zoete binnenkant.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!