Saus bij kalkoen: met een van deze vijf sausjes zit je altijd goed
Knallen met die kerstkalkoen!
De kalkoen zit in de oven, de tafel is opgetuigd en dus kun je nu alvast aan de saus beginnen voor bij je feestmaal... Met een van deze vijf sauzen zit je altijd goed.
Voor de lekkerste saus bij kalkoen vertrek je steevast van dezelfde basis. Daarna kan het vijf verschillende kanten uit. Kies je voor zoete honing- of portosaus, fruitige druiven- of sinaasappelsaus, of ga je toch voor de klassieke maar wél altijd lekkere champignonsaus? Met onze tips en recepten wordt je kalkoen-met-saus alweer een echte topper op de feestdis!
Saus bij kalkoen: 6 handige weetjes
- Voor 4 personen reken je bij een hoofdgerecht op 250 ml saus.
- Een saus wordt dikwijls gebonden. Met boter (monteren), met roux (boter en bloem), met een eierdooier (liaison), met een koud boter-bloemmengsel (beurre manié) of door te laten inkoken. Meet over saus binden, lees je hier.
- Voeg verse, gehakte tuinkruiden pas op het einde toe en laat ze niet meekoken. Zo blijven ze fris van kleur en smaak.
- Let op met citroensap. Als je sap toevoegt, laat je de saus niet meer koken want anders zal ze schiften.
- Voeg bij een gebonden saus op het einde een klontje koude boter toe. Zo gaat je saus mooi glanzen.
- Gebonden saus kun je niet invriezen. De koude vriest de binding kapot. Bind daarom je saus pas na het ontdooien.
De basis: bruine fond
Een geslaagde kalkoensaus start bij de basis: een bruine fond: een sterk ingekookte, gekruide bouillon waarmee je de smakelijkste sauzen maakt. Bruine fond maak je met rund-, varken- of kalfsvlees, beenderen en aromatische groenten zoals ui, wortel en selder. Deze fond is geschikt voor het aanmaken van bruine sauzen of bruine ragouts.
5x heerlijke saus bij kalkoen
Zo, nu de basis goed zit, kun je de fond naar smaak pimpen. Zo maak je er het gewenste lekkere sausje van voor bij je feestkalkoen. Reken op zo'n 250 ml saus voor 4 personen (handig: net zoals onze recepten).
Champignonroomsaus
Breng 200 ml bruine fond aan de kook en doe er 50 ml room en 100 ml porto bij. Laat de saus indikken tot de gewenste consistentie. Snij 100 g champignons in schijfjes, bak ze goudbruin in wat boter en voeg ze daarna bij de saus. Breng verder op smaak met peper en zout.
Sinaasappelsaus
Breng 100 ml water aan de kook met 100 gram suiker. Laat, zonder te roeren, inkoken tot een lichtgekleurde stroop. Pers er 1 teentje knoflook bij en voeg 200 ml fond toe. Breng op smaak met 10 venkelzaadjes, 10 korianderzaadjes en 2 stukjes steranijs. Laat tot de helft inkoken. Voeg er het sap van 2 sinaasappels aan toe. Laat 1 minuut doorkoken en zeef. Werk, van het vuur af, de hete sinaasappelsaus op met 10 gram ijskoude boter.
Druivensaus
Breng 200 ml bruine fond aan de kook en doer er 50 ml room en 100 ml cognac bij. Spoel, halveer en ontpit 100 gram druiven (of gebruik pitloze druiven) en doe ze bij de saus. Laat de saus zachtjes inkoken tot de gewenste dikte. Breng verder op smaak met peper en zout.
Portosaus
Breng 200 ml bruine fond aan de kook en voeg 50 ml porto toe. Laat de saus zachtjes inkoken tot de gewenste dikte. Breng verder op smaak met peper en zout. Tip: ook lekker met rozijnen. Laat hiervoor 50 g rozijnen eerst een kwartiertje weken in de porto.
Honingsaus
Breng 200 ml bruine fond aan de kook en voeg een 100 ml witte wijn en 200 ml fond toe. Laat de saus zachtjes inkoken tot de gewenste dikte. Roer 1 el honing en 2 el bessengelei door de saus en laat even inkoken. Giet de honingsaus door een zeef. Breng verder op smaak met peper en zout.
10 toprecepten met kalkoen
Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!