De grote kerst-test: dit is het beste bladerdeeg
En in deze winkel koop je 't
Er zijn zo van die producten die je elk jaar serveert met kerst. Lekker bladerdeeg hoort daar sowieso bij, of je er nu warme hapjes, een indrukwekkende beef Wellington of een knapperig dessert mee maakt. Wij zochten uit in welke supermarkt je het allerlekkerste bladerdeeg koopt.
Als je dit jaar inkopen doet voor je kerstdiner, is er een héél grote kans dat er bladerdeeg op je boodschappenlijstje staat. Maar sta jij ooit stil bij wélk bladerdeeg je precies koopt? Er is zo veel keuze dat je misschien niet weet waar te beginnen. Geen nood: ons testteam zocht dé topper tussen 11 (!) soorten.
Het testteam
- Sofie: digital content coördinator bij Libelle Lekker. Keuken- en bakprinses. Houdt rekening met details en is meedogenloos maar rechtvaardig in haar eindoordeel.
- Robby: redacteur bij Libelle Lekker. Is normaal gezien vooral fan van groenten, maar is niet vies van een krokant bladerdeegpakketje.
- Kirsty: videoproducer bij Libelle Lekker. Kan niet genoeg krijgen van bladerdeeghapjes. Is streng voor het visuele aspect.
- Maaike: online redactrice bij Libelle Lekker en blogster. Let goed op de ingrediënten en op de smaak van elk deeg.
- Marlies: online redactrice bij Libelle Lekker. Verknocht aan alles met bladerdeeg, als het maar krokant is. Voert een eeuwige kruisvaart tegen wakke bladerdeegbodems.
De criteria
- Smaak: Hoe is de algemene smaak van het deeg? Proeven we boter of een andere vetstof? Is de nasmaak aangenaam of niet?
- Textuur: Is het deeg krokant of taai? Zijn de laagjes hard of niet? Is het deeg compact of luchtig?
- Uitzicht: Is het deeg goed gerezen? Zijn de laagjes goed zichtbaar? Zijn er veel of weinig laagjes?
Al de criteria kregen punten op een totaal van 10. Elke soort bladerdeeg kreeg dus een eindscore op 30 punten.
Zo hebben we het bladerdeeg getest
We kochten bladerdeegbodems op rol, waar we telkens met een vormpje gelijke sterretjes uitstaken en ze doreerden. We schoven de bakplaten met de bladerdeegkoekjes voor 10 minuten in een voorverwamde oven van 210°C. Elk deeg kreeg dus exact dezelfde behandeling.
De deelnemers
- Albert Heijn bladerdeeg op rol
- Aldi bladerdeeg (huismerk)
- Boni Selection Bio bladerdeeg (Colruyt)
- Boni Selection bladerdeeg (Colruyt)
- Carrefour bladerdeeg
- Carrefour bladerdeeg met boter
- Carrefour Discount bladerdeeg
- Chef Select bladerdeeg (Lidl)
- Delhaize bladerdeeg
- Delhaize bladerdeeg met boter
- Herta bladerdeeg
De winnaar
Uit deze test kwam niet 1, maar 2 winnaars! Het werd een ex aequo tussen het bladerdeeg van Albert Heijn en dat van Boni Selection (niet de biovariant).
Albert Heijn:
Smaak: 8/10
Textuur: 7,8/10
Uitzicht: 7,4/10
Totaal: 23,2/30
Commentaren: 'Een lekker en luchtig bladerdeegkoekje', 'Niet vet in de mond', 'Goed aantal duidelijke laagjes'
Boni Selection:
Smaak: 7,6/10
Textuur: 8,2/10
Uitzicht: 7,4/10
Totaal; 23,2/30
Commentaren: 'Lekkere smaak, maar komt wel erg naar boven', 'Mooie laagjes', 'Duidelijke botersmaak'
Conclusie:
Als je het belangrijk vindt dat je bladerdeeg mooi rijst, kies je 't best voor Boni. Let je meer op de smaak en hoeft het deeg niet te fel te rijzen (bijvoorbeeld als je het gebruikt als bodem voor een taart of quiche), dan kun je op je twee oren slapen met het deeg van Albert Heijn.
En wat met de andere merken?
Alle merken scoorden relatief goed. Geen enkel merk blijft onder de helft, maar vooral het deeg van Carrefour met boter, Chef Select, dat van Delhaize met boter en dat van Herta sprongen eruit. Al deze merken scoorden meer dan 20/30 en zijn dus geen slechte alternatieven voor onze twee winnaars.
Aan de slag met bladerdeeg
Nu je weet waar je het beste deeg koopt, kun je beginnen te bakken! Hieronder vind je enkele heerlijke suggesties.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!