Makkelijk: dit kerstmenu kun je vooraf klaarmaken
't Is feest!
Stel zelf je feestmenu samen met deze geweldige mix & match-gerechten. Extra leuk: omdat je dit kerstmenu vooraf kunt klaarmaken, hoef je niets van de gezelligheid te missen.
Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Heerlijke hapjes
Met deze fantastische hapjes zet je meteen de toon voor een geslaagd feest.
Verloren briochetoast met zwarte pens en appel
Bak de broodjes en de zwarte pens vooraf en warm ze enkele minuten op in een voorverwarmde oven van 180°C. De appelstaafjes blijven in citroenwater een paar uur goed.
Bruschetta met geroosterde aubergine, beukenzwammen en gepekelde mosterdzaadjes
De auberginepuree kun je vooraf maken en weer op kamertemperatuur laten komen. Ook de gepekelde zaadjes kun je even in de koelkast bewaren. Je kunt die trouwens gebruiken om ook andere gerechten mee af te werken.
Geroosterde zoete aardappel met pastrami en geraspte cheddar
Je kunt deze warme groentetoastjes gerust op voorhand klaarmaken. Op het moment zelf hoef je ze enkel nog even onder de grill te zetten en klaar!
Zeevruchtenbouillon in een glaasje met langoustines
Het soepje kun je de dag vooraf maken. Bewaar het goed koud! Laat de langoustines en schelpjes maar even mee opwarmen, anders worden ze taai.
Verfijnde voorgerechten
Geroosterde pompoen met makreelmousse en granaatappel
De makreelmousse kun je tot enkele dagen vooraf maken. Met de rest van de pompoen maak je een lekkere soep en de tweede helft van de granaatappel bewaar je in vershoudfolie in de koelkast om later bijvoorbeeld een slaatje mee af te werken.
Witloofslaatje met gerookte kipfilet, mascarpone, sinaasappel en appel
De dressing kun je vooraf maken en zet je in de koelkast. De salade zelf maak je een uurtje op voorhand, maar meng er dan de dressing nog niet onder. Dat doe je pas net voor je de salade op de borden legt.
Sint-jakobsvruchten met pittige zoeteaardappelpuree en gremolata
De puree kun je makkelijk opwarmen en maak je vooraf. Doe de roomkaas er dan pas bij nadat je hem opnieuw hebt opgewarmd. Dankzij de citroen blijft de gremolata in de koelkast lekker fris, die kun je dus ook van tevoren bereiden.
Romige soep van witte wintergroenten met walnotencrumble
De soep kun je tot twee dagen vooraf maken. Of maak ze nog langer vooraf en vries ze in. De crumble maak je tot één dag op voorhand en bewaar je in een afgesloten potje in de koelkast.
Luxueuze hoofdgerechten
Everzwijnragout op z’n Italiaans met tagliatelle
Niets makkelijker dan een stoofpotje tijdens het feestdiner. Het is sowieso lekkerder als het even heeft kunnen trekken, en zo kan jij ook gezellig mee genieten aan de feesttafel.
Pastinaakrisotto met griet en vongole in champagnesaus
Een risotto kan echt deels op voorhand gemaakt worden: je houdt 1/4 van de bouillon apart en stelt de laatste stap van het garen gewoon even uit. Dat laatste deel bouillon warm je de dag zelf weer op en voeg je dan toe. Voeg dan ook de pastinaak toe. Zijn de rijstkorrels nog wat taai, roer er dan gerust wat extra bouillon door. Ook de bouillon en de schelpjes kun je vooraf maken. Bewaar de schelpjes in het kookvocht in de koelkast. Werk de saus de dag zelf af.
Tagliata van hert met spruitjessalade en gegrilde venkel
De spruitjes blijven zeker één dag goed in de koelkast.
Gelakte knolselder met miso en groenekool
De knolselder kun je de dag voordien al garen in de oven en ook de misomarinade maak je op voorhand. Op de dag zelf wok je de groenekool, kook je de noedels en gril je de knolselder.
Onweerstaanbare desserts
Cheesecake-ijstaart met gemarineerde druifjes en meringue
De ijstaart kun je gerust een week op voorhand maken en invriezen. De afwerking met de druiven doe je dan de dag zelf. Haal de taart 10 minuten voor het serveren uit de diepvries en zet ze nog even in de koelkast. Dan kun je ze makkelijk snijden.
Tartaar van ananas met limoen en munt
De sorbet kun je natuurlijk ook kant-en-klaar kopen, anders maak je hem vooraf. De tartaar kun je gerust een een halve dag op voorhand maken en bewaar je dan in de koelkast. Enkel de bordjes versieren doe je het moment zelf.
Mangomousse met passievrucht
Dit dessert maak je in de ochtend en laat je dan tot ‘s avonds in de koelkast staan. Op het moment zelf hoef je de glaasjes enkel nog af te werken met de passievruchten, de nootjes en het reepje mango.
Parfait van mandarijn
Deze parfait maak je de dag op voorhand, aangezien hij een nachtje in de diepvries moet rusten.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!