Entrecote: wat is dat juist en hoe maak je het klaar?
Tips én recepten!
Entrecote is een erg populair stukje vlees. We vroegen ons dan ook af wat het juist is en hoe je dit tussenribstuk tot in de perfectie kunt klaarmaken.
Entrecote is vaak een van de favorieten op menukaarten en in recepten. Het is een soort biefstuk of steak en betekent in het Frans letterlijk 'tussen de ribben'. Daarom wordt het ook wel 'tussenribstuk' genoemd.
Het stevige stukje vlees komt uit het rugstuk van een rund, uit het dikste deel van de dunne lende. Het zit tussen de ribben en de ruggengraat in. Deze dunne lende is een lange spier met een klein randje vet en een beetje marmering in de onderrug van het rund. Het typische vetrandje bezorgt het vlees z'n malse, sappige smaak.
Soorten entrecote
Je herkent de entrecote dus aan z'n vetrand. De T-bone steak komt uit de hele runderlende, waar de filet nog aan vastzit. Het is dus een stuk entrecote met een T-vormig stuk been aan. Verwar 'm niet met ribeye waar nog een deel van de ribben aan zit. Of met de côte à l'os, uit de rug van het rund. In de Britse en Amerikaanse keukens is er ook nog de 'Porterhouse steak'. Dat is een T-bone steak met een groot stuk filet.
Zo maak je 'm klaar
- Koop een entrecote die niet te vers is of laat 'm een paar dagen liggen. Zo wordt het vlees rijper en dus malser. Laat hem een uurtje chambreren op kamertemperatuur voor je ermee aan de slag gaat.
- Voor het bakken dep je hem droog met keukenpapier. Vervolgens laat je een klont echte boter smelten in de pan. De ideale pan heeft een dikke bodem en is net iets groter is dan de entrecote.
- Dan gaat het vlees erin. Laat het bakken aan één kant, tot het een mooi korstje heeft. Daarna doe je hetzelfde aan de andere kant. Zoals bij elke andere steak hangt de gaartijd af van de dikte van het vlees maar een gemiddelde entrecote is saignant als je hem drie minuten bakt aan elke kant.
- Het beste is om de entrecote niet meer om te draaien. Je bakt 'm dus slechts een keer aan elke kant. Laat hem na het bakken nog een vijf- à tiental minuten rusten onder aluminiumfolie. De pan kun je intussen deglaceren als je een sausje wil.
20 recepten met entrecote
Klassiekers bij entrecote zijn rozemarijnaardappeltjes of homemade frietjes, bearnaisesaus, boontjes of andere warme groenten. Maar er zijn natuurlijk ook creatievere recepten. Zoals een Italiaanse tagliata of een Japanse tataki, op een broodje, in noedelsoep, salade of op een spiesje.
Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!