Meest recente artikelen

Wat is de goedkoopste groente?

Gezond en budgetproof

Wat is de goedkoopste groente? Artikel

Wil je niet veel geld uitgeven aan je winkelkar maar toch gezond eten? Dan wil je vast weten wat de goedkoopste groente is. Met deze tips scoor je die groentjes voor een prikje.

Een eerste tip: door vaak en veel groenten te eten, verdwijnt vaak je trek in ongezonde tussendoortjes – geld dat je ook weer uitspaart. Maar hoe vis je uit wat de goedkoopste groente is?  Met deze vijf tips shop je groenten on a budget. En we vertellen natuurlijk ook nog wat je ermee maakt.

Zo vind je de goedkoopste groente

1 Seizoensgroente =  goedkoopste groente

Doperwten in het putje van de winter of tomaten in februari: wat schaars is, kost meer. Volg daarom de groente- en fruitkalender met argusogen. Als je weet wat er welig tiert op welk moment, kun je koopjes doen. Dán heb je de goedkoopste groente te pakken! Prei en wortelen in de winter dus, tomaten als het hoogzomer is, bloemkool in de lente en witloof in de diepe herfst.

2 Ga voor diepvries

Ze zijn even gezond als verse groenten én een pak goedkoper. Dat komt omdat diepvriesgroenten ingevroren worden op het moment van de oogst, als ze volop in het seizoen zijn. Zo is diepvriesspinazie minder duur dan verse. Ook de vaak prijzige boontjes worden heel wat betaalbaarder uit een diepvrieszak. Je kunt natuurlijk ook zelf verse seizoensgroenten invriezen voor later.

3 Kies voor conserven

Groenten in blik of pot zijn niet alleen megamakkelijk, ze zijn ook haast oneindig lang houdbaar én goedkoop. Let op de promoties en sla je slag met tomaten in blik, peulvruchten, worteltjes, champignons, maïs en ja, ook opgelegde groenten als uitjes of augurken. Zo leg je een goed gevulde voorraadkast aan. Leuk project: zelf seizoensgroenten opleggen of passata maken met tomaten in de zomermaanden.

4 Doe het zelf

Ga je voor vers, laat het koelvak met voorgesneden, geschilde of voorgewassen groenten dan links liggen en koop volledige exemplaren. Zo'n zakje is inderdaad supermakkelijk – ook wij pleiten schuldig. Maar het is ook best prijzig in vergelijking met de ongewassen en niet gesneden groenten, én niet zo lief voor het klimaat.

5 Red je restjes

Eet je groente zo volledig mogelijk op. Gebruik restjes citroen in een kommetje water als ontvetter voor de magnetron, maak soep van groenterestjes en eet ook de stronk van je broccoli of bloemkool. Sommige groenten zoals courgette, komkommer, ui of pompoen of hoef je bovendien niet te schillen. Dat scheelt ook weer wat qua voedselverspilling.

De lekkerste recepten met de goedkoopste groente

Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen