Recepten met boekweit - de hippe glutenvrije graanvervanger
Kranig oudje
Het 'nieuwe graan' van het moment is zo oud als de straat maar dankzij de gezondheidsvoordelen is het weer helemaal terug. Hoe lekker dat is? Probeer het uit met onze recepten met boekweit!
In oude kookboeken kom je al eens recepten met boekweit tegen. Vroeger was het immers best populair. Het werd ook wel het 'graan van de armen' genoemd. Daarna raakte het stilaan uit de mode. Vooral omdat het gewas weinig opbrengt. Het is ook erg gevoelig voor weersomstandigheden. Na de oogst werden de velden bovendien in de as gelegd omwille van de vruchtbaarheid van de bodem. Dat leidde vaak tot drama's.
Graanvervanger
Vandaag is boekweit echter helemaal terug als graanvervanger. Het is echter geen echt graan maar zaad uit de driehoekvormige vruchtjes van de boekweitplant. Het van oorsprong Chinese gewas komt net zoals zuring en rabarber uit de duizendknoopfamilie. Bijen zijn dol op de bloemen, vogels op het zaad. Je kunt het dan ook vaak terugvinden in vogelvoer.
De zaden worden gemalen tot boekweitmeel, een glutenvrije vervanger voor tarwemeel en bloem. Ideaal dus voor mensen met glutenintolerantie of -allergie. Door de koolhydraten is dit erg voedzaam maar het blijft licht verteerbaar. Daarnaast zit boekweit vol vezels, magnesium, vitamine B1 en B6.
Boekweitmeel proeft, net zoals bij andere granen, eerder neutraal. Toch voegt het een wat nootachtige smaak toe. Heerlijk in hartige pannenkoeken. Het is dan ook de basis van de galette bretonne. Omdat het geen echt graan is, moet boekweitmeel wel worden gemengd met bloem om er brood van te bakken. Verder ken je vast sobanoedels: Japanse noedels gemaakt van boekweitmeel.
Verrassend veelzijdig
Boekweit wordt ook ongemalen gebruikt, in recepten voor salades, stoofpotjes of granola. Je kunt de korrels koken, roosteren of poffen. Havermout kun je dan weer vervangen door boekweitgrutten – geplette boekweitkorrels.
Ook de honing van bijen die zich ophouden tussen de planten krijgt die heerlijk nootachtige smaak. Daarnaast zijn er producenten die er chips van maken. Of boekweit in thee, bier en zelfs whisky verwerken.
Boekweit heeft trouwens nog heel wat andere toepassingen. Als kussenvulling, bijvoorbeeld. Er wordt bovendien rutine uit gewonnen dat bloedklonters en ontstekingen tegengaat. Cosmeticamerken maken ook verzorgingsproducten op basis van boekweit.
Lees ook…
- Is havermout glutenvrij?
- Bretoense pannenkoeken: niet alleen lekker op vakantie
- Granen en zaden om mee te koken en te bakken
- Welk graan kies ik voor welk deeg?
- Lekker zonder gluten: dit moet je weten
- Allergisch? Deze pannenkoeken mag je eten!
Recepten met boekweit en boekweitmeel
Wil je deze recepten met boekweit bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.