Wat is het verschil tussen tuinkers en waterkers?
De ene kers is de andere niet
Ze worden soms wel ‘ns door elkaar gehaald maar het onderscheid is erg duidelijk. Ontdek het verschil tussen tuinkers en waterkers, en in een keer ook welke gerechten je ermee kunt klaarmaken.
Waterkers is niet hetzelfde als tuinkers maar ze zijn wel familie van elkaar. Het zijn namelijk beide kerssoorten – kiemen of scheutjes van pas ontkiemd zaad. Daardoor is de smaak van elke soort kers heel geconcentreerd. Maar daar eindigt de overeenkomst, er is immers ook heel wat verschil tussen waterkers en tuinkers.
Waterkers – of cresson – heeft immers donkergroene blaadjes en steeltjes. Je koopt ze meestal in een bosje. Waterkers is het hele jaar door verkrijgbaar, maar het seizoen loopt van maart tot november. Ze is dan ook het lekkerst in de lente.
Tuinkers bestaat dan weer uit dunne geel-witte steeltjes met bovenaan een pril blaadje. Deze scheuten zitten in een bakje. Omdat ze zo makkelijk binnen te kweken is, heeft tuinkers niet echt een seizoen. Al associëren we de scheutjes wel met de lente en lichte zomergerechten.
Tuinkers smaakt pittiger dan waterkers en zit vaak bovenop een gerecht of slaatje als garnituur. Er wordt tevens soep, saus of puree van gemaakt. Waterkers wordt eveneens gebruikt in salades. Daarnaast kun je er ook soep of stoemp van maken
Tuinkers en waterkers bewaren
Waterkers bewaar je het best in de koelkast. De plant houdt namelijk van koude én vochtigheid. In een vochtig plastic zakje in de groentelade blijft waterkers enkele dagen goed. In een glas water kun je de houdbaarheid tot een week rekken. Ook een optie: kweek zelf verse waterkers, binnen of in je tuin.
Tuinkers kun je zelf laten kiemen of kopen in een klein plastic doosje. Eens vijf centimeter hoog, zijn de scheuten klaar om op te eten. Laat ze zo lang mogelijk in het bakje, tot je ze gaat gebruiken. Zo behouden ze dat fris knapperige. Snij ze net boven de grond af.
Lekker gezond
Waterkers is gezond omwille van het hoge gehalte aan jodium. Daarnaast zit er ook ijzer, foliumzuur, vitamine B6 en vitamine C in. Ook tuinkers bevat veel goede stofjes. Naast foliumzuur en ijzer, bevat ze vitamine A, E, C, B1 en B6. En natuurlijk bevatten ze allebei flink wat voedingvezels.
Koken met tuinkers en waterkers
Beide hebben hun specifieke, pittige smaak. Vind je geen waterkers in de winkel, dan kun je als alternatief voor pittige rucola gaan. Andersom kan waterkers bijvoorbeeld basilicum vervangen in pesto. Smaakt nét iets anders. Tuinkers kun je dan weer inruilen door andere jonge scheutjes met een pittige smaak zoals radijskers.
Gerechten met tuinkers
Gerechten met waterkers
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!