Recht uit de tuin: 20 recepten met verse doperwtjes
Pril en frisgroen
Jonge erwten zijn maar heel kort verkrijgbaar. Een goede reden om er snel bij te zijn en je verse doperwtjes te laten schitteren in een van deze gerechten.
De peultjes groeien van mei tot en met juli. Het echte hoogtepunt van de verse doperwtjes valt echter in het begin van de zomer. Terwijl het nog wachten is op andere schitterende zomergroenten, kun je wel al genieten van deze gerechten met de frisgroene, knapperige erwt in de hoofdrol.
Peulvrucht én groente
De doperwt is een echte voorjaarsgroente. Ze groeien met z'n tienen in een peul en moeten gedopt worden als ze nog jong zijn. Hoe kleiner, hoe lekkerder ze zijn. Technisch gezien zijn het peulvruchten. Maar omdat ze onrijp geoogst worden, is de suiker nog niet omgezet in zetmeel. Daardoor combineren ze het beste van peulvruchten en groenten. Ze zijn zoet maar zachter en lichter. Ze bevatten meer vezels dan andere groente maar zitten tegelijk vol vitaminen en mineralen.
Verse doperwtjes kopen
Koop je ze in de winkel of op de markt, zorg dan dat je frisgroene exemplaren zonder vlekjes te pakken hebt. Laat ze niet langer dan twee dagen liggen op een koele plaats, met de zak open. Reeds gedopte erwten blijven nog een dag goed in de koelkast. Al enkele uren na het plukken beginnen ze echter hun zoete smaak te verliezen.
Hoeveel doperwten reken je per persoon? Toch een volle 500 gram. Dat lijkt veel maar tot de helft van het gewicht komt van de peulen. Na het doppen hou je zo'n 175 gram over. Hoeveel je precies nodig hebt, kun je nakijken in het recept.
Wat zijn spliterwten dan?
Spliterwten komen van dezelfde plant als doperwten. Omdat ze later geoogst worden, wanneer de peulen droog zijn, smaken ze ook droger. Doperwten zijn jonger, verfijnder van smaak en te fragiel om op grote schaal gekweekt te worden. Neem daarbij dat de periode erg kort duurt, en je begrijpt waarom verse doperwtjes niet heel goedkoop zijn.
Budgettip: kweek ze gewoon zelf. De plant doet het goed in ons klimaat. Er is bovendien niets leukers dan ze zelf te zien groeien en erwtjes van eigen kweek te kunnen serveren.
Zelf gedopt of uit blik?
Doperwten zijn natuurlijk het hele jaar door verkrijgbaar in de diepvries, of ingemaakt. Deze erwtjes bevatten dezelfde voedingsstoffen maar zijn lang niet zo fris en knapperig als verse doperwtjes. Gedroogde erwten bevatten dan wel weer veel eiwitten.
De verse doperwtjes rauw eten is verleidelijk maar niet aan te raden. Ze bevatten namelijk giftige lectines. Die stof kan maag- en darmklachten veroorzaken. Verhitting maakt deze onschadelijk.
Hoe bereid je verse doperwtjes?
Verse doperwtjes zijn heel klein en dus snel gaar. Je hoeft ze slechts 5 à 8 minuten te stomen of maximaal 10 minuutjes te koken. Duw de pel open om de erwtjes te doppen. Daarna spoel je ze kort onder koud water. Vervolgens gooi je ze zo snel mogelijk in de pan. Voor de exacte bereiding van jouw gerecht check je het recept. Nog meer recepten met erwten vind je hier.
20 recepten met verse doperwtjes
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!