Natalies weekmenu voor de koudste periode van het jaar
Vol groenten en fruit
De koudste periode van het jaar? Die verdrijft Natalie met een weekmenu vol groenten en fruit!
Natalie: "Restjesverwerking is mijn dada. soms tot ongenoegen van mijn gezinsleden, als ze plots een verloren gewaand spruitje in de soep vinden of een restje rodekool. in een salade opmerken. Maar eerlijk: het leven én de boodschappen zijn echt al duur genoeg om die lekkere verse groenten weg te gooien. Daarom las ik steeds vaker veggiedagen in om restjes te verwerken."
3x knollen, wortelen en kolen boven
- "Van een rodekool kunnen wij al gezin wel een hele week eten. Daarom verwerk ik ze meerdere keren in een totaal ander gerecht. Hebben we er dan nog over? Dan stoof ik die rest aan met stukjes appel om in te vriezen. Altijd lekker om in de wintermaanden een portie rodekool in de vriezer te hebben."
- "Ook boerenkool kun je op meerdere manieren bereiden: lekker in een klassieke stoemp, maar ook ovengeroosterd in een salade of in een snelle wok. Iets grotere blaadjes kun je in de oven roosteren als gezond hapje."
- "Een echte allemansvriend: pastinaak. deze groente is heerlijk in puree, maar ook als basis van een gezonde groentesaus. Pastinaken bevatten veel zetmeel, waardoor je ze kunt verwerken in een soep die je wat te dun vindt."
Maandag: volkorenquesadilla's met mango-avocadoslaatje
Dinsdag: salade met geitenkaas, rodekool en geroosterd citrusfruit
Natalie: “Breng ingemaakte groenten extra op smaak met specerijen zoals peperbolletjes, mosterdzaad en jeneverbessen of verse kruiden zoals laurier, rozemarijn of tijm. Gember en chilipeper geven extra pit”
Woensdag: noedelkommetje met kip
Natalie: “Ook lekker met rijst of rijstnoedels in plaats van udonnoedels. Mag het wat pittiger zijn. Voeg een genipperd chilipepertje toe aan de bouillon”
Donderdag: speltpasta met spruitjes, pastinaak en walnotenkorst
Natalie: “Toch graag vlees erbij? Duw dan enkele plakjes ham tussen de pasta voor je de schotel in de oven zet”
Vrijdag: warme salade van zoete aardappel, boerenkool, linzen en zalm
Natalie: “Deze salade is ook lekker zonder de zalm als je ze vegetarisch wilt houden. Vervang de zalm dan eventueel door verbrokkelde feta of enkele plakjes van jouw favoriete pittige kaas. Kies eens voor lokale Belgische kazen zoals een Antwerps Pikantje of onze enige Belgische kaas met beschermde oorsprongsbenaming: de Herve-kaas”
Zaterdag: gebakken gele rijst met verse ananas, boerenkool en scampi’s
Natalie: “Kies eens voor zilvervliesrijst in plaats van witte rijst. Zilvervliesrijst bevat meer vezels en heeft een milde, wat nootachtige smaak”
Zondag: ham-preirolletjes met puree en lichte kaassaus
Natalie: “Deze schotel is ook lekker met gerookte zalm in plaats van de ham”
Dessert: supersimpele ananascrumble met citroenyoghurt
Natalie: “Deze heerlijke crumble kun je ook maken met diepvriesfruit naar keuze, zoals bessen, mango of frambozen, of een mix van verschillende soorten fruit”
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!