Lekker groene, knapperige boontjes zijn superveelzijdig: je kunt ze bijvoorbeeld verwerken in een salade niçoise, een lekkere quiche of puur in een spekjasje. Wij maakten een receptenset met 26 van onze favoriete recepten met boontjes. Smakelijk!
Kopen
Van juni tot oktober zijn er boontjes van Belgische bodem.
Bewaren
Prinsessenbonen worden snel slap. Bewaar ze 3 tot 4 dagen in een open plastic zak in de groentelade van je koelkast. Krijg je ze niet op? Je kunt ze goed invriezen! Blancheer ze 2 minuten in kokend water, laat ze afkoelen en verpak ze in porties voor je ze in de diepvries steekt.
Boontjes bereiden
Spoel de bonen. Snij of breek vervolgens het steeltje weg. Het puntige uiteinde kun je perfect eten. Bonen kun je blancheren, koken, stoven en stomen en koud verwerken in een salade.
4 kooktips
- Kook boontjes altijd in kleine porties. Als je veel boontjes tegelijk in de pot doet, daalt de temperatuur van je kookwater. Dan moeten de boontjes langer in het water liggen voor ze gaar zijn, waardoor hun kleurpigment verdwijnt en ze grauw worden.
- Zet geen deksel op de pot als je boontjes blancheert, anders worden ze sneller plat.
- Een knalgroene-kleur-garantie? Voeg een koffielepel bicarbonaat toe aan je kookwater.
- Laat boontjes schrikken onder ijskoud water als je ze afgiet. Zo stop je meteen het gaarproces.
Lees ook …
-
Meer dan 1 uur
-
Iets duurder
-
Makkelijk
-
Minder dan 30 minuten
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Goedkoop
-
Makkelijk
Groentegratin met eiermimosa
-
Minder dan 30 minuten
-
Iets duurder
-
Erg makkelijk
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Ovenschotel met kabeljauw en prinsessenboontjes
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Goedkoop
-
Makkelijk
Quiche met sperzieboontjes
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Goedkoop
-
Makkelijk
Kip met boontjes en amandelpatatjes
-
Minder dan 30 minuten
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Spaghetti met aardappel, boontjes en pesto
-
Minder dan 30 minuten
-
Iets duurder
-
Makkelijk
Scampi's en boontjes in papillot
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Iets duurder
-
Makkelijk
Zalm met pancetta, boontjes en puree
-
Minder dan 30 minuten
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Sperzieboontjes met ansjovisboter
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Goedkoop
-
Makkelijk
-
Meer dan 1 uur
-
Iets duurder
-
Makkelijk
Runderstoofpot met krieltjes
-
Minder dan 30 minuten
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Franse klassieker: salade niçoise
-
Meer dan 1 uur
-
Goedkoop
-
Makkelijk
Cordon bleu met prinsessenbonen en krielaardappeltjes uit de oven
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Iets duurder
-
Erg makkelijk
Boontjes met driekruidenpesto, pistachenootjes en halloumi
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Goedkoop
-
Makkelijk
Frittata met chorizo, sperzieboontjes en kruiden
-
Minder dan 30 minuten
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Orecchiette met boontjes en parmezaanroomsaus
-
Minder dan 30 minuten
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Boontjessalade met geitenkaas en pancetta
-
Minder dan 30 minuten
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Spaghetti aglio e olio met boterboontjes
-
Minder dan 30 minuten
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Pikante boontjes met chorizo, chili en hazelnoten
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Boontjesschotel met crumble en brokkelkaas
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Plaattaart met boontjes en ham
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Luikse salade met grijze garnalen en mosterddressing
-
Minder dan 30 minuten
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Toast met gebakken kip en boontjes in mierikswortel-knoflookmayonaise