Koken als een chef: recepten met wauweffect
Echte sterrengerechtjes
Wil je je gasten met verstomming slaan met lekkere bordjes die zo uit een sterrenkeuken kunnen komen? Met deze tips en recepten leer je koken als een chef.
12 tips om te koken als een echte chef
- Maak een planning. Noteer alles, van je week- of feestmenu tot kleine wijzigingen in een recept. Zo behoud je het overzicht.
- Zorg voor de juiste keukentools. Om te koken als een chef heb je goede basics nodig. De 5 essentials: een scherp koksmes, een serie mengkommen, een paar goede snijplanken, een maatbeker en weegschaal.
- Van tomaten pellen en kruiden hakken tot een perfect roerei bakken en kalkoen aansnijden: leer jezelf enkele basistechnieken aan.
De how to-video's van Libelle Lekker tonen hoe je deze klussen het best aanpakt.
- Oefening baart kookkunst. Door herhaling krijg je alle technieken pas echt in de vingers. Etentje op til? Kies voor een van je succesnummers. Een nieuw gerecht maak je best al een keer (of meer) klaar vooraf.
- Hou je ogen open. Geef toe aan je verslaving voor kookprogramma's: zien koken, leert koken. Kies op restaurant dan ook resoluut voor een plekje bij de open keuken.
- Ken je keukenlatijn. Van bain-marie tot velouté en deglaceren… Altijd handig als je weet wat er precies verwacht wordt.
- Toefjes, veegjes, toppings en stapeltjes… Presentatie is niet alles maar het doet veel als een bord mooi gedresseerd is. Investeer bijvoorbeeld in een dresseerring.
Dresseren als een pro? Hier vind je alle tips!
- Een geslaagd gerecht vertrekt van verse ingrediënten van goede kwaliteit, in het juiste seizoen. Hoe beter de ingrediënten, hoe lekkerder de bereiding.
- Neem ruim je tijd voor de mise-en-place en sla deze zeker niet over. Snij wat kan vooraf en weeg alles af. Zet al wat je nodig hebt klaar zodat je dit tijdens het koken niet meer hoeft te doen.
- Hou het proper. Ruim op en maak schoon terwijl je ingrediënten koken, bakken of braden. Zo blijft het hygiënisch en blijven je keukenspullen klaar voor gebruik.
- Van nootmuskaat tot verse dille… De juiste kruiden en specerijen kunnen een gerecht echt naar een hoger niveau tillen. Leer daarom alle kruiden kennen. Proef, combineer, experimenteer en leer.
- Dit geldt ook voor olie en boter. In de gastronomische keuken worden vaak echte boter, reuzel en eendenvet gebruikt, of oliën van topkwaliteit. Ontdek het juiste vet voor elk gerecht.
Lees ook:
- Zo smaakt jouw pasta zoals op restaurant
- Paasmenu deluxe: net zoals op restaurant
- Waarom lijken de ijsblokjes mooier op restaurant?
- Een Sana kerstmenu net als op restaurant
- Wild woordenboek: deze termen gebruiken de chefs
- Van bisque tot velouté: alle soepjes op een rij
Koken als een chef: 20 recepten met wauweffect
Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.