Oesterzwammen, dit maak je ermee
Tips en recepten voor deze superzwam
Oesterzwammen zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Maar in de herfst zijn ze op hun best. Echt het állerbeste eruit halen doe je met onze lekkerste recepten en tips voor succes.
Oesterzwammen zijn paddenstoelen met een platte, waaiervormige hoed en kort steeltje. Ze kunnen geel, beige of grijs kleuren. De smaak is zacht, vol en romig. Hun naam is gelinkt aan de oester. De paddenstoelen groeien immers in groepjes, net zoals de schelpdieren. Het hoedje lijkt ook wel wat op hun schelp. En wist je dat je ook zelf oesterzwammen kunt kweken op koffiedik? Superecologisch!
Wat maak je met oesterzwammen?
Gezond zijn ze ook. Zo zijn ze vet- en koolhydraatarm. Ze bevatten behalve vitaminen en mineralen ook veel eiwitten en vezels. De oesterzwam combineert goed met vlees. Maar je kunt er ook lekkere vegan gerechten mee maken. Ze zijn een prima vleesvervanger. Denk aan 'pulled paddenstoel' of veggieburgers. De textuur en smaak heeft namelijk wat weg van vlees. Bij het bakken blijven ze mals binnenin met een lekker korstje aan de buitenkant. Ook in salades en pastasauzen doen ze het goed. Of op een lekkere toast champignon, natuurlijk.
Enkele tips
- Voor je ermee aan de slag gaat, bewaar je ze – zoals alle paddenstoelen – in de koelkast. Zo blijven ze tot drie dagen goed. Bewaar ze in de verpakking maar zorg dat ze kunnen ademen. Stop ze dus niet in een plastic zak. Leg ze ook niet naast die halve ui of stengel prei: ze nemen namelijk makkelijk geuren op.
- Maak de oesterzwammen voor gebruik voorzichtig schoon met een borsteltje. Je wast ze best niet met water. Paddenstoelen slorpen het vocht op en dat gaat ten koste van de smaak.
- Haal vervolgens het steeltje eraf, dat wordt namelijk makkelijk taai. Gooi het echter niet weg. Fijngesneden kun je het nog gebruiken in andere bereidingen. Een soep of saus bijvoorbeeld. Het harde stukje van de steel mag wel weg.
- Scheur de grotere zwammen in reepjes. Kleinere exemplaren gebruik je in hun geheel. Pluspunt: oesterzwammen krimpen amper wanneer je ze klaarmaakt.
- Wil je ze toch liever invriezen? Klaargemaakt of geblancheerd blijven oesterzwammen tot drie maanden goed in de diepvries.
Lees ook:
- Paddenstoelen klaarmaken: 5 dingen die je moet weten
- Zo bak je de perfecte paddenstoelen
- 20 toppers met paddenstoelen
- Lekker met wilde paddenstoelen
- Lekker met champignons
- Zo maak je zelf gedroogde paddenstoelen
20x koken met oesterzwammen
Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.