Meest recente artikelen

7 geheimen voor de perfecte risotto

Zo mislukt hij nooit meer

7 geheimen voor de perfecte risotto Artikel

Niets smaakt zo naar de Italië als een heerlijke risotto’s bomvol zuiderse smaken. Dit zijn de zeven ultieme tips om altijd het perfecte bordje risotto te kunnen serveren.

De perfecte romige maar precies al dente risotto die niet aan je pan blijft kleven: zo begin je eraan.

Zo maak je de perfecte risotto: 7 tips

  1. Kiest de juiste rijst. Rijst is hét belangrijkste ingrediënt van risotto, dus kies 'm zorgvuldig. In dit recept gebruik je geen lange jasmijnrijst of volkorenrijst, maar wel een variant met een iets rondere korrel, zoals de Italiaanse arborio of carnaroli. Deze rijst bevat veel zetmeel en zorgt voor de perfecte romige risotto.
  2. Gebruik de juiste pan. Risotto maak je het best in een pan met dikke bodem of sauteuse en niet in een pan met antikleeflaag of een pan om vlees te bakken. Zo'n pan met dikke bodem zal de warmte gelijkmatig verdelen en zo vermijd je dat de rijst aanbakt.
  3. Stoof aan in olijfolie. Bak de ui, knoflook en rijst eerst zachtjes aan in olijfolie. De rijstkorrels moeten bedekt zijn met een dun laagje olie en mooi glazig worden. Zo kunnen de korrels meer vocht opnemen, wat zorgt voor een optimale textuur en een smaakvoller resultaat.
  4. Vergeet de witte wijnniet. Is de rijst mooi glazig, blus 'm dan af met een flinke scheut wijn. Zet het vuur hoog, giet een glas witte wijn bij de rijst en laat die helemaal inkoken voor je een eerste pollepel bouillon toevoegt. De alcohol zelf kookt uit en de rijst zal iets frisser smaken.
  5. Neem de juiste hoeveelheidbouillon. Reken 3 kopjes bouillon per kopje rijst. De rijst neemt de smaak van de bouillon op, kies dus voor een bouillon van goede kwaliteit. Zorg dat de bouillon warm is. Voeg hem pollepel per pollepel toe en wacht telkens tot het vocht opgenomen is voor je meer bouillon toevoegt.
  6. Roer net genoeg. Roer je niet, dan zal de rijst aanbakken. Roer je te veel, dan zal de risotto een dikke pap worden. Roer de rijst dus regelmatig door, maar las tussentijds ook wat pauzes in.
  7. Laat de risotto rusten. Zet het vuur uit op het moment dat de rijstkorrels 'al dente' zijn. Roer er dan nog een klontje boter of vers geraspte parmezaan door (allebei mag ook!) en laat de risotto afgedekt zeker 10 minuten staan. De rijst zal nog even nagaren en de risotto zal indikken. Roer daarna nog één keer krachtig door en serveer de perfecte bereide risotto warm.

Probeer het zelf: 20 recepten

Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen