Meest recente artikelen

Rood zomerfruit: dit maak je met kersen, frambozen en andere bessen

Topseizoen voor fruitliefhebbers

Rood zomerfruit: dit maak je met kersen, frambozen en andere bessen Artikel

Friszure bessen, zoete aardbeien of lekkere kersen van je eigen boom... Tijdens de zomermaanden worden de liefhebbers van rode vruchten op hun wenken bediend. Lekker puur natuur of verwerkt in een dessert... Dit zijn onze leukste recepten met zomerfruit.

Bessen in alle kleuren, verse aardbeien of frambozen, krieken of kersen? Kies je zomerfruit en ga aan de slag met de lekkerste recepten.

Zomerfruit: kersen en krieken

Alle krieken zijn kersen, maar niet alle kersen zijn krieken. Het zit zo: krieken zijn een zure variant van de zoete kersen. Zoete kersen zijn lekker uit het vuistje, zure krieken worden meestal verwerkt tot sausjes en desserts, in allerlei hartige gerechten en natuurlijk ook tot kriekbier. Een kersenboom in je tuin is overigens pure verwennerij: in de lente geniet je van prachtige bloesems, in de zomer geeft de (volwassen) boom gemiddeld zo'n 10 kg fruit!

Probeer deze toprecepten met kersen en krieken

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Frambozen

Rozen en frambozen: het rijmt, én ze zijn ook familie! Er bestaan zomer- en herfstframbozen. Zomerframbozen geven vruchten vanaf juni tot half augustus, daarna volgen de herfstframbozen tot oktober. Zet je frambozen in je tuin, dan zou je van elke soort eentje kunnen zetten zodat je altijd verse frambozen hebt van juni tot oktober.

Ze zijn lekker uit het vuistje of vers bij je ontbijt, maar ook verwerkt tot confituur, coulis, en in allerhande desserten. Heb je te veel frambozen? Dan kun je ze makkelijk invriezen voor later gebruik. Leg ze open op een schaaltje en vries ze zo, los van elkaar, in. Doe de bevroren frambozen vervolgens in een diepvrieszakje, je kunt ze een jaar lang bewaren in de diepvriezer.

Tot slot nog een verhaaltje. Volgens een Griekse mythe waren frambozen ooit wit, tot een nimf zich prikte aan een doorn toen ze er eentje wilde plukken. Haar bloed liep over de vruchten en sindsdien kleuren ze rood.

Probeer alvast deze recepten met framboos

Blauwe bessen en bosbessen

Hoewel ze op elkaar lijken, zijn deze bessen niet helemaal hetzelfde. Ze behoren tot een andere familie. De bosbessen die je hier in sommige bossen nog vindt, zijn kleiner dan de blauwe bessen die je in bakjes in de supermarkt koopt. Die laatste komen oorspronkelijk uit Amerika.

Blauwe bessen zijn supergezond: ze bevatten heel veel vitaminen en antioxidanten. Ideaal als snoepje tussendoor dus. Je kunt bosbessen en blauwe bessen in dezelfde recepten gebruiken. Bosbessen kleuren wel wat meer dan blauwe bessen.

Probeer deze recepten met bosbessen en blauwe bessen

Aardbeien

Een echte zomertopper, die aardbeien! Bij elk zomers etentje komen ze bij ons op tafel. En niet alleen in zoete desserts, ook aan hartige gerechten voegen aardbeien een frisse toets toe. Probeer bijvoorbeeld eens een aardbeiensalsa met tortilla’s, of verwerk ze in een salade.

Net als frambozen zijn aardbeien familie van de rozen. In Nederland worden ze wel eens ‘zomerkoninkjes‘ genoemd. Al sinds de 14de eeuw worden ze in tuinen aangeplant, maar de aardbeien zoals wij ze kennen, zijn nog maar een goede 200 jaar oud. De soort die je bij ons het meest in de winkel vindt, is de Elsanta. Tegenwoordig kun je echter zelfs bosaardbeitjes en witte aardbeien kopen. Leuk als je je zomerdessert eens anders wilt presenteren.

Probeer deze toprecepten met aardbeien

 

Braambessen

Braambessen zijn er in je tuin en in het bos vanaf augustus. In de winkel zijn ze bijna het hele jaar door verkrijgbaar. Ze zijn superlekker in braambessenconfituur, verwerkt in een saus bij bijvoorbeeld wild maar ook als vulling voor een taartje. Pluk je ze in het wild, spoel ze dan goed. Nog beter: kook ze (voor confituur doe je dat toch sowieso). Vossen – die dol zijn op braambessen – kunnen de bosvruchten namelijk besmet hebben met lintworm.

Probeer eens deze recepten met braambessen

Aalbessen

Aalbessen bestaan in het wit, roze en rood. Wil je met bessen in je tuin beginnen, dan is dit een absolute aanrader: één volwassen struik kan wel 3 à 4 kilogram besjes opleveren. Dat is véél confituur. De roze en witte besjes smaken iets zoeter dan de rode, die eerder zuur zijn. Daarom worden aalbessen vaak met suiker verwerkt tot gelei of confituur, coulis, siroop (‘groseille’)…  Maar ook als afwerking voor allerhande desserts worden de mooie besjes vaak gebruikt.

Zeker proberen, deze recepten met aalbessen

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen