Seizoenstopper: 26 heerlijke recepten met vijgen
Lekker zoet!
Heerlijk toch, het vijgenseizoen? Pluk ze en eet ze rechtstreeks uit het vuistje, of gebruik ze in deze recepten met vijgen.
De meeste vruchten zijn groen-geel tot donkerpaars van kleur. De zaadjes zitten in het rode vruchtvlees. De schil mag je gewoon mee opeten, zeker bij extra verse exemplaren die net geplukt zijn. Geen fan van de schil? Dan kun je vijgen met een scherp mesje à vif snijden zoals een sinaasappel.
Vroeger werden vijgen vooral geïmporteerd uit het Midden-Oosten (Libanon, Israël…), nu pluk je ze in augustus-september van Zuid-Europese bomen óf in je eigen tuin.
Lekker en gezond
Vijgen zijn niet alleen heerlijk, maar ook erg gezond. De vruchten bevatten veel vezels – wat goed is voor de spijsvertering – en zijn rijk aan mineralen als kalium, ijzer en magnesium. Redenen te meer om te experimenteren met dit goddelijke, zoete fruit!
Vijgen kopen en bewaren
Let er bij aankoop op dat ze een zachte, ongeblutste schil hebben. Rijpe vijgen kneuzen snel, leg ze nog maximaal 1 à 2 dagen in de groentelade van de koelkast. Neem ze een uur voor je ze gaat verwerken uit de koelkast, want ze zijn het lekkerst op kamertemperatuur.
Vijgen zijn jammer genoeg schimmelgevoelige vruchten. Vanaf het moment dat er bruine vlekjes ontstaan op de schil, kunnen ze op hele korte tijd niet meer te eten zijn. Vries ze daarom in als je een overschot aan vijgen hebt. Je kunt er achteraf heerlijke confituur, smoothies en siroop mee maken! Bevroren vijgen kun je nog 6 tot 8 maanden bewaren.
Je kunt zelf verse vijgen drogen door ze minstens 6 uur in een oven op 60°C te leggen. Daarna kun je ze in een afgesloten bokaal tot wel 3 maanden bewaren.
Lekker bij …
Vijgen passen perfect bij heel wat kazen, zoals ricotta, gorgonzola, mascarpone, feta en zachte geitenkaas. Vijgencompote en –chutney zijn lekker bij een herfstige kaasplank of als smaakmaker in wildstoofpotjes. Aangezien vijgen superzoet zijn van smaak, hoef je aan een vijgentaartje nog amper suiker toe te voegen.
Lees ook …
- Dit maak je met het seizoensfruit van september
- 8x koken met verse vijgen
- Vijgen drogen: zo doe je het
- Dit serveer je bij een kaasschotel
- Homemade vijgenconfituur
Aan de slag: 26 heerlijke recepten met vijgen
Wil je deze recepten met vijgen bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.