20 heerlijke soepen én onze beste tips
Soep is altijd een goed idee: als starter voor de maaltijd of als hartverwarmende lunch. De soepen onderaan dit artikel zijn niet moeilijk om te maken én ze smaken heerlijk, gegarandeerd.
Zo maak je de allerlekkerste soep
- Doe de WUPS: wortel, ui, prei en selder vormen de basis van een smaakvolle soep.
- Als je de groenten eerst roostert in de oven of aanstooft in olijfolie of boter, krijgt je soep een diepe, intense smaak.
- Er zijn lekkere bouillons op de markt, maar weinig kan op tegen zelfgemaakte bouillon. Heb je kip gegeten? Trek dan een bouillon van de botjes met wat laurier, zwarte peper, ui, wortel, prei… of wat je nog meer in huis hebt. Binnen een paar uur heb je een geweldige basis voor soep. Vries je bouillon in porties in.
- Laurier en tijm zijn klassiekers voor soep, maar ook wereldse kruiden zoals komijn, kurkuma en koriander geven je soep een smaakboost. Extra leuk: door te experimenteren met diverse specerijen geef je een soepje met dezelfde groenten een totaal andere twist.
- Vergeet het mondgevoel niet! Een fluweelzachte soep is hemels. De toptip? Voeg op het laatste moment een liaison toe, dat is een geklutste eidooier met een scheutje (soja)room. Zorg dat de soep daarna niet meer kookt, anders gaat ze schiften. Ook een lekkere beet is onweerstaanbaar. Denk aan croutons, tortellini, noedels of balletjes.
- Een welgemikt zuurtje doet wonderen. Linzensoep kikkert op met een kneepje citroensap, een wortelsoepje fleurt op met wat sinaasappel, een tomatensoep is onherkenbaar na het toevoegen van een scheutje balsamico en preisoep wordt verrukkelijk met zure room als topping.
- Het oog wil ook wat, dus let op de kleur van je soep. Ga voor groenten in dezelfde tinten om niet met bruine soep over te blijven. Wil je een groene preisoep extra groen maken? Voeg dan vlak voor het mixen wat spinazie, kervel of veldsla toe. Mooi meegenomen: door de groenten op het laatste moment toe te voegen, behoud je meer vitaminen.
- Een andere manier om extra vitaminen toe te voegen, is door je soep af te werken met kiemgroentjes of verse kruiden zoals peterselie, munt of koriander. Dat is gezond én oogt mooi. Ook pitjes en zaden zijn een goed idee.
Lees ook …
- De soepmaker: een aanwinst voor je keuken?
- 5 redenen waarom je sneller afvalt als je soep eet
- 6 makkelijke manieren om soep te maken van restjes
- 4 tips voor een vullende maaltijdsoep
- 10 klassieke soepen zoals oma ze maakte