22 makkelijke recepten met vis voor Kerstmis
Zo lukt het altijd!
Beetje bang van vis bereiden? Dat hoeft niet, met onze tips kan het niet mislukken. Van het hapje over het voorgerecht tot het hoofdgerecht: in deze 22 makkelijke recepten voor kerst speelt vis de hoofdrol.
Makkelijke hapjes met vis
Eén regel als het over de hapjes gaat: hou het simpel! Door z'n delicate smaak alleen al tilt vis het simpelste hapje naar een hoger niveau.
- Canapes met zure room en viseitjes
- Tortillarol met kruidenkaas en zalm
- Pomme moscovite
- Rilette van zalm met spinaziepesto
- Zakouski's met garnalen en avocado
- Forelmousse met appel en rode biet
Makkelijke voorgerechten met vis
Het voorgerecht tijdens het kerstdiner hou je best licht. Zorg dat je gasten nog wat reserve hebben voor het hoofdgerecht en het dessert. Reken op 100 g vis per persoon bij het voorgerecht.
Koude voorgerechten
- Ceviche van zeetong met groene appel en basilicumolie
- Tartaar van zeebaars met waterkerscoulis
- Gemarineerde zalm met whisky en feta
- Oesters met roséchampagne
Warme voorgerechten
- Sint-jakobsvruchten met witloof en truffelolie
- Garnalen-cappuccino
- Gefrituurde mosselen met kruidenslaatje
- Visrolletjes met citroenboter
Makkelijke hoofdgerechten met vis
Voor het hoofdgerecht reken je 200 g vis per persoon.
Kies je bereidingswijze
Vis klaarmaken zorgt bij veel mensen voor stress. Gaat hij niet uit elkaar vallen? Zal hij niet te droog zijn? Kies daarom voor de bereidingswijzen met het minste risico: in de oven, of in papillot. Bovendien zijn deze ook het makkelijkst als je voor een groter gezelschap kookt. En ook een simpele pasta met zalm oogt al snel heel feestelijk.
In de oven
- Gebruik het liefst verse vis. Werk je toch met diepvriesvis? Laat die dan eerst in de koelkast ontdooien. Spoel de vis nadien met koud water en dep 'm goed droog.
- Gebruik filets zonder vel. Het vel wordt in de oven niet krokant, maar eerder glibberig.
- Hoe lang de vis in de oven moet, is afhankelijk van hoe dik je stuk vis is. Een stuk van 2,5 cm dik heeft ongeveer 10 minuten nodig om te garen.
- Laat de vis niet uitdrogen. Een laagje saus, paneermeel of puree kan hem hiertegen beschermen.
In papillot
- Pak de vis niet te strak in; de lucht moet nog kunnen circuleren.Vouw het pakketje wel hermetisch dicht zodat er geen stoom kan ontsnappen. Stoom is essentieel voor het kookproces.
- Een papillot kan je klaarmaken in de oven, microgolfoven, op de barbecue of zelfs in een stoomkoker.
- Door de papillot blijft de vis sappig en zal hij niet uitdrogen.
- Maak een papillot van bakpapier, zilverpapier of van groentebladeren zoals kool- en spinaziebladeren.
- Je kan de papillot op voorhand klaarmaken. De avond zelf hoef je het pakketje gewoon in een voorverwarmde oven te zetten.
- In papier gegaarde zalm met kruiden
- Papillot van tong met spinazie
- Vispannetje met tongschar en pompoen
- Waterzooi van Noordzeevis
- Kabeljauwfilet met amandelolijvencrumble
- Ovenzalm met limoenfrisse kruiden
- Casareccia met gerookte zalm, venkel en kruidenkaas
In de pan
Vis bakken in de pan houdt meer risico's in: je moet 'm op het juiste moment kunnen draaien. Bovendien is vis bakken in de pan niet zo handig als je veel mensen tegelijkertijd eten moet kunnen serveren. Voor wie het toch aandurft zijn dit onze tips.
- Een stuk filet met vel bak je beter in de pan.
- Gebruik het liefst verse vis. Dep hem goed droog voor je hem bakt.
- Gebruik een pan die net groot genoeg is voor de stukken vis. In een te grote pan zal de boter sneller verbranden. Maak het jezelf gemakkelijk en kies een pan met antiaanbaklaag.
- Een filet van 120 g bak je twee minuten aan elke kant. Laat de vis na het bakken even rusten op een warme plek (op het werkblad boven de oven, bijvoorbeeld) of dek 'm af met aluminiumfolie en laat zo nog een minuutje staan.
- Boter en vis zijn goede vrienden in de keuken. Tijdens het bakken neemt de vis de boter op, waardoor hij niet snel uitdroogt. De boter zorgt ook voor smeuïgheid en smaak.
Save
Save
Save