Is zoete aardappel nu gezonder dan gewone aardappelen?
Dit zeggen Sandra Bekkari en Pascale Naessens erover
Zoete aardappel heeft in géén tijd onze keuken veroverd, maar is hij nu ook echt gezonder dan de gewone aardappel? Wij gingen eens kijken wat Sandra Bekkari en Pascale Naessens ervan vinden.
Zoete aardappel lijkt (behalve de kleur dan) op gewone aardappel, en je kunt er ook dezelfde bereidingen mee maken (denk aan puree, frietjes, gepofte aardappelen…). Maar eigenlijk behoort hij tot de windefamilie en is hij dus geen aardappel maar een groente. Je hoort vaak dat het gezonder is om zoete aardappelen te eten dan gewone aardappelen, maar is dat ook echt zo?
Is zoete aardappel gezonder dan een gewone?
Even de feiten op een rijtje…
Calorieën (per 100 g)
- gewone aardappel: 88 kcal
- zoete aardappel: 96 kcal
Vezels
- gewone aardappel: 1,8 g
- zoete aardappel: 2,5 g
Koolhydraten
- gewone aardappel: 19 g
- zoete aardappel: 21 g
Eiwitten
- gewone aardappel: 2 g
- zoete aardappel: 1,3 g
Vitaminen en mineralen
- gewone aardappel: bevat meer kalium
- zoete aardappel: bevat meer vitamine C, meer natrium, meer calcium en meer magnesium
Glycemische index
- gewone aardappel: 60 (middelmatig)
- zoete aardappel: 40 (laag)
Op basis van deze cijfers lijkt de zoete aardappel op veel vlakken gezonder dan de gewone aardappel. Maar, cijfers zeggen niet alles. Zo is de glycemische index van het product zoete aardappel wel heel laag, maar ook de bereidingswijze speelt een rol (de glycemische index van puree van zoete aardappel is bijvoorbeeld veel hoger dan die van gepofte zoete aardappel), hoe je het combineert en zelfs hoe goed je kauwt. Zoete aardappelen bevatten ook meer natuurlijke suikers dan gewone aardappelen. Bovendien komen de meeste zoete aardappels van ver, want ze worden nog niet op grote schaal hier geteeld. Daardoor scoren ze minder goed op duurzaamheid dan de aardappel-van-om-de-hoek.
Is zoete aardappel gezonder?
Dit denkt Pascale Naessens erover
Pascale geeft eerder de voorkeur aan zoete aardappelen dan aan gewone aardappelen: ze bevatten meer vitamine A en C, betacaroteen en vezels. Zoete aardappelen rekent ze bij de geconcentreerde koolhydraten. Die kun je volgens Pascales filosofie beter niet combineren met geconcentreerde eiwitten (vis, vlees, kaas en sojaproducten). Je kunt ze wel combineren met groenten: je voegt dan nog extra vezels toe én de suikers komen trager vrij. Hou wel altijd de portiegrootte in het oog en overdrijf er niet mee. Elke dag zoete aardappel eten om je vertrouwde aardappeltjes mee te vervangen, is geen goed idee.
Dit zegt Sandra Bekkari
Sandra Bekkari zet net iets vaker zoete aardappel op het menu dan Pascale, omdat het voor haar een superfood is: zoete aardappelen zijn een bron van ijzer, bevatten veel carotenoïden (die zorgen voor een goede weerstand en goed nachtzicht), antioxidanten en vitamine A (waarvan je een mooie huid en glanzend haar krijgt). Voor Sandra zijn zoete aardappelen door het hoge gehalte aan koolhydraten geen groenten, maar zetmeelrijke producten. Maar: "Niets verkeerd met een zoete aardappel: hij levert je goeie koolhydraten aan, waardoor je bloedsuikerspiegel in balans blijft. Ik ben fan!" Toch waarschuwt ook Sandra voor de portiegrootte: "Als een Sana-bord voor de helft uit groenten bestaat, is het niet de bedoeling dat je dat interpreteert als een half bord zoete aardappelen."
Conclusie?
Als het puur gaat over de klassieke voedingswaarden gaat zoals calorieën, koolhydraten, eiwitten en vezels, is er niet zo'n heel groot verschil tussen gewone en zoete aardappelen. Toch bevatten zoete aardappelen meer waardevolle vitaminen en mineralen dan gewone aardappelen, waardoor ze een interessante aanvulling in je voedingspatroonkunnen zijn. Af en toe zoete aardappel eten kan dus best, maar overdrijf er niet mee. En voor gewone aardappelen geldt hetzelfde.
Zoete aardappel à la Pascale en Sandra
Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!