Meest recente artikelen

Ken jij alle verschillende soorten pasta?

Hoeveel ken jij er?

Ken jij alle verschillende soorten pasta? Artikel

Wist jij dat er zo'n 300 soorten pasta bestaan? Voor ieder wat wils dus! Soms heb je misschien zin in macaroni, andere keren weer in tagliatelle... Welke vorm kies jij vandaag? Wij zetten ze even op een rijtje. Smakelijk!

Wat is pasta?

Pasta is een deegproduct dat op allerlei manieren en in verschillende vormen en versneden kan worden. Zo krijg je verschillende soorten pasta. Het deeg kan bijvoorbeeld eerst tot dunne plakken gerold worden en daarna in stroken gesneden (bv. spaghetti). Het kan ook geëxtrudeerd worden (bv. macaroni). Of de plakjes worden tot vierkantjes gesneden en dan gevuld (bv. ravioli).

Pasta is in twee hoofdgroepen onder te verdelen: pasta secca of pastasciutta is gedroogde pasta en pasta fresca is verse pasta. Wanneer je best gedroogde gebruikt of wanneer je beter voor verse pasta kiest, lees je hier.

Pasta secca

De meest bekende soort pasta is gemaakt van water en bloem van harde tarwe. Tot deze categorie behoren de meeste voorverpakte pastasoorten.

De andere soort wordt gemaakt van bloem van zachte tarwe en eieren, de zogenaamde eierpasta (pasta secca all'uova). Deze eierpasta's kun je bij Italiaanse specialiteitenwinkels en bij verschillende supermarkten kopen. Eierpasta's hebben meestal een kortere kooktijd en zijn bovendien voller en zachter van smaak.

Pasta fresca

En dan is er natuurlijk de verse (zelfgemaakte) pasta. Dit is ook een eierpasta. Verse pasta heeft maar een hele korte kooktijd, vaak nog minder dan één minuut.

Soorten pasta

Korte deegwaren

Conchiglie of schelpjes: kleine, holle pasta.

Farfalle: pasta in de vorm van vlindertjes.

Fusilli: korte spiraalvormige pasta.

Macaroni: lange pasta, die hol is.

 

Penne: korte buisvormige pasta waarvan de uiteinden schuin zijn afgesneden.

Rigatoni: korte buisvormige pasta waarvan de uiteinden recht zijn afgesneden.

Orecchiette: holle, komvormige pasta.

 

Casarecce: deze opgerolde pasta met gekromde uiteinden heeft de ideale vorm om saus tot de laatste druppel op te vangen. Bovendien is dit een van de meest veelzijdige soorten.

Lange deegwaren

Linguine: lange, platte macaroni die, afhankelijk van de breedte, linguine, bavette of trenette heet.

Spaghetti: misschien wel de bekendste pastasoort ter wereld. Lange, dunne pasta, die niet hol is.

Tagliatelle of fettuccine: naast spaghetti een van de meest gebruikte pastasoorten. Smalle lintvormige repen heten tagliatelline, tagliatelle of fettuccine. Brede repen heten fettuce.

Pappardelle: een bredere variant van tagliatelle.

 

Trofie: gedraaide pasta van griesmeel.

 

Gevulde deegwaren of deegvellen

Cannelloni: holle buisjes van deeg om op te vullen. Ontdek hier hoe je de lekkerste gevulde cannelloni maakt.

 

Lasagnelasagne is er in twee soorten: groene en witte.

Raviolivierkante, met vlees of spinazie gevulde deegjasjes.

Tortellini: deegringen die met allerlei groente, kaas of vlees gevuld kunnen worden en in verschillende grootte gekocht kunnen worden.

Minder bekende pastasoorten

Gigli: gigli – Italiaans voor lelie – is één van de mooiste pastasoorten. Elk stukje is zorgvuldig gevormd als een kroontje met ruwe kanten. Ideaal voor hele pure gerechten. Maak ‘m af met wat kruidenolie, verse groenten en parmezaan… en klaar!

Caccavella: de grootste pasta ter wereld! Eén schelp weegt 50 gram en heeft een diameter van 9 cm. Serveer er eentje als voorgerecht, gevuld met tomatensaus, mozzarella, gehakt en ricotta.

 

Fileja: deze subtiel gedraaide pasta met gleufje in het midden is zo’n 20 centimeter lang en zit daarmee tussen de korte en lange pastasoorten in. Perfect met een zwaardere, pikante vleessaus.

Anelletti: als er in Sicilië iets te vieren valt, is de kans groot dat er ‘anelletti timbale’ op tafel verschijnt. Deze ringvormige pasta wordt samen met tomatensaus en kaas in een ovenvaste timbaal gebakken in de oven.

Agnolotti: heb je thuis een pastamachine, dan moet je deze zeker eens zelf maken. Veel makkelijker en sneller dan ravioli, want door twee lange vellen pastadeeg op elkaar te leggen, maak je er in één keer een heleboel.

Engelenhaar (capelli d’angelo): de sliertjes zijn zo dun dat je ze gewoon kunt laten meekoken in bouillon of soep. Fijne extra: met het zetmeel dat ze loslaten zorgen ze voor extra binding.

Bigoli: bigoli is iets dikker dan spaghetti en heeft een ruwere buitenkant, waardoor de slierten veel beter saus vasthouden. Lekker met salsa van sardines of ragout met eend. Probeer de verse variant te vinden, die is nog zoveel lekkerder.

Weetjes

  • Holle vormen zoals penne zijn geschikt voor dikke sauzen, terwijl platte of dunne pasta meestal met dunne, gladde sauzen geserveerd worden. Hier lees je welke saus het beste bij welke pasta past. Voor in de soep bestaan zelfs speciale kleine pastavormen die blijven drijven.
  • Als de naam eindigt op -oni duidt dat op een groot formaat: conchiglioni zijn bijvoorbeeld grote conchiglie. En tortelloni zijn een grotere variant van tortellini. Namen die eindigen op -ini en -ette duiden daarentegen op een kleiner formaat.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen