Een makkelijk paasmenu: zo ben je prima voorbereid
Het geheim zit in de voorbereiding
Met Pasen wil je niet de hele tijd in de keuken doorbrengen, toch? Dankzij dit makkelijke paasmenu schuif jij gezellig mee aan tafel.
Het geheim van een geslaagd en makkelijk paasmenu zit 'm in de voorbereiding. Kies gerechten die je op voorhand kunt klaarmaken en enkel nog kort moet afwerken of in de oven schuiven.
Het hapje
Hapjes die je op voorhand kunt bereiden, zijn niet zo moeilijk te vinden. Zet ze koel weg en werk ze à la minute af.
Tip: denk ook na over een origineel drankje, eventueel alcoholvrij.
Soep
Soep serveren tijdens het paasmenu heeft zo z’n voordelen:
- Soep kan je makkelijk voorbereiden. Maak ze ’s ochtends of de dag voordien al klaar en warm ze terug op net voor je aan tafel wilt gaan.
- Hongerige tafelgenoten? Soep stilt de honger en geeft jou voldoende tijd om de rest van het paasmenu klaar te maken. Reken op 250 ml soep per persoon of 1 liter voor vier personen. Een litertje extra kan natuurlijk geen kwaad. Bewaar het restje voor later in de diepvriezer.
- Een eenvoudige soep krijgt met de juiste toppings en garnituren de nodige va-va-voom voor het paasmenu.
- Als je keuken vol staat met feestelijke ingrediënten, borden en garnituren neemt dat keteltje soep niet veel plaats in.
- Is de rest van het paasmenu wat prijziger, dan biedt soep een budgetvriendelijk tegengewicht. Voor géén geld tover je een feestelijk bordje op tafel. Neem nu deze waterkerssoep. Het schuim van witbier geeft de soep een feestelijke touch, maar houdt het kostenplaatje in bedwang. Mag het wat meer zijn? Voeg dan nog wat grijze garnalen toe.
Tip: ga je voor een uitgebreid paasmenu met soep én een voorgerecht? Een koud voorgerecht serveer je vóór de soep, een warm voorgerecht erna.
Voorgerecht
Voorbereiding is alles. Deze drie voorgerechten maak je vooraf klaar, ze variëren enkel in hun bereidingstijd. Van supersnel tot lekker uitgebreid: maak je keuze!
Tip: Kies je voor vis? Voor een voorgerecht reken je 100 g vis per persoon.
Hoofdgerecht
Lam is een klassieker voor Pasen, maar de bereiding moet juist zitten. Lam eet je namelijk rosé. Laat je het te lang bakken, dan droogt het vlees uit en wordt het taai. Hoe lang je het vlees moet bakken, hangt af van het deel van het lam en de grootte van het stuk. Deze gerechten zijn haalbaar en eenvoudig.
Lamsstoofpotjes maak je bij voorkeur klaar met lamsschouder, het meest veelzijdige stukje vlees. Het leent zich uitstekend voor gerechten die lang moeten sudderen, bijvoorbeeld tajines.
Lamsbout is de achterbil. Dit is het lekkerste stuk omdat daar het meeste vlees zit. Het mooiste stuk zit bovenaan het been: dat is de schenkel. Kies ook eens voor een lamsschenkel in de oven: het vlees gaat voor anderhalf uur de oven in en komt er heerlijk sappig en rosé uit.
Vroeg je je af hoe het alweer zat met de hoeveelheden bij het hoofdgerecht?
- Vlees: 150 g per persoon.
- Groenten: 200 g per persoon.
- Aardappelen: 200 à 250 g per persoon (puree: 250 à 300 g per persoon), kroketjes: 6 stuks per persoon.
- Rijst en pasta: 50 à 60 g droog gewicht per persoon (dus vóór de pasta of de rijst gekookt is).
Dessert
De afsluiter van het paasmenu: niet onbelangrijk! Heb je nog een plekje vrij voor een van deze eenvoudige, maar overheerlijke paasdesserts?
Cupcakes of brownies zijn erg makkelijk te maken, maar altijd feestelijk. Toch op zoek naar een waw-effect zonder uren in de keuken te staan? Dan is een paastaart altijd top! Of gebruik meteen al een aantal van die verzamelde paaseieren op (heb je er straks nóg over? Bekijk dan zeker dit artikel eens).
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!