Japanse ramen: zo maak je de soep met noedels zoals het hoort
Helemaal zoals in Japan
Ramen is een Japanse soep met noedels, verschillende andere ingrediënten en dé perfecte umamismaak. Wij leggen je uit hoe je ze zelf maakt.
Ramen, de Japanse soep met noedels, is niet eens zo moeilijk te maken. Als je er een beetje tijd voor neemt en onze tips en recepten volgt. In Japan wordt de soep 24 uur per dag gegeten. Vaak bij een van de vele ramenbars of kraampjes.
Een klassieke bowl ramen bestaat uit vier delen: de bouillon, de noedels, de smaakmakers (tare) en de toppings. Een ramensoep heeft de perfecte umamismaak en is licht verteerbaar. Zeker als je voor groenten kiest.
De noedels in je ramen
Geen ramen zonder noedels. Ze zijn simpelweg onmisbaar.
- In Japan worden er enkel ramennoedels gebruikt, maar die zijn bij ons niet overal verkrijgbaar. Ramennoedels zijn soepeler en zachter. Ze worden gemaakt van patentbloem en alkalische zouten. Die zorgen ervoor dat de noedels hun textuur beter bewaren tijdens het garen. Ze nemen dus minder vocht op dan andere noedels of pasta.
- Udon-, eier-, rijst- en sobanoedels kun je er eigenlijk niet mee vergelijken. Maar dit laten we even los. Ga je voor het eerst aan de slag? Gebruik voor je ramen de noedels die jij het lekkerst vindt. Je kunt ze apart garen of meteen in de bouillon. Roer ze tijdens het koken los met eetstokjes om te voorkomen dat ze aan elkaar kleven.
- Dunne noedels hebben slechts een half minuutje nodig. Dikkere noedels vragen 1 tot 3 minuten geduld. Proef om te controleren of de noedels gaar zijn.
Hete bouillon
Ga je voor het eerst met deze supersoep aan de slag? Start dan met een zelfgemaakte bouillon. Je kunt verschillende soorten bouillon maken, bijvoorbeeld een tonkotsu-bouillon. Vertrek van een echte Vlaamse kippenbouillon. Breng hem op smaak met typisch oosterse smaakmakers zoals sojasaus, misopasta, gember of zeewier.
- Wil je jouw kommetje ramen afwerken met vlees zoals traaggegaard varkensvlees? Kook dat vlees dan meteen in de bouillon.
- Welke bouillon je ook als basis kiest, neem hier vooral de tijd voor. Bouillon is namelijk het lekkerst als je 'm lang laat sudderen op een lage temperatuur.
- Zeef je bouillon na het sudderen. Laat hem onmiddellijk afkoelen als je er niet meteen mee aan de slag gaat.
- Panikeer niet als er tijdens het afkoelen eiwitten komen bovendrijven. Die verdwijnen als je de bouillon opnieuw opwarmt.
- Tonkotsu is een bouillon op basis van ingekookte varkensbotten, minder toegankelijk dan een gewone kippenbouillon. De botten worden zo'n 12 uur lang gekookt tot de bouillon een bijna aardse smaak krijgt. Niet meteen voor beginners. Wel de moeite als je héél veel tijd hebt en je ramenkennis wilt bijschaven.
Tare
De tare is heel belangrijk. Dit is de vloeistof waarmee je de bouillon op smaak brengt. Omdat je bouillon maakt met kip of varkensvlees en vooral groenten toevoegt, heb je natuurlijk zout nodig. Tare voegt zout en die typische umamismaak toe.
Populaire smaakmakers die je ook hier kunt kopen, zijn sojasaus, misopasta, dashipoeder of bouillon op basis van gedroogd zeewier. Reken op twee of drie eetlepels om het op smaak te brengen.
De toppings
Een kommetje ramen werk je af met wat je zelf wilt. Vlees, scampi's, groenten, tofoe… alles kan! Je moet de topping wel makkelijk met stokjes kunnen eten. Kies voor krokant gebakken groentjes of traaggegaard varkensvlees. Of voor het typische soja-eitje
Het hardgekookte soja-ei (Ajitama) heeft dankzij de marinade een zoet-zoute smaak.
- Neem een iets ouder ei is over het algemeen makkelijker te pellen dan een vers ei.
- De marinade op basis van sojasaus en mirin is het populairst. Maar je kunt ook nog misopasta of zelfs thee aan de marinade toevoegen.
- Reken op een minimale marineertijd van 6 uur. Laat ze ook niet te lang marineren, want dan worden ze rubberachtig. Een nachtje in de koelkast is perfect.
Onmisbare-ingrediënten-ABC
Hou deze ingrediënten in je voorraadkast en je kunt altijd 'n lekker kommetje ramen maken.
- Hoisin: stroperige zoete saus op basis van gefermenteerde sojabonen.
- Katsuobushi: tonijnvlokken op basis van gerookte en gefermenteerde Japanse tonijn. De stukken tonijn worden met een mandoline tot heel dunne plakjes of vlokken geschaafd.
- Kimchi: gefermenteerde wittekool. Je kunt het zelf maken of kant-en-klaar kopen.
- Kombu: gedroogde algen die in de vorm van blaadjes geperst zijn. Kombu is iets donkerder en bruiner dan de meer gekende norivellen.
- Konjaknoedels: noedels op basis van de gedroogde Japanse knol konnyaku. Ze bevatten weinig calorieën. De textuur van lijkt op die van rijstnoedels, maar ze bevatten nauwelijks koolhydraten.
- Mirin of rijstwijn is zoeter van smaak dan rijstazijn. Het heeft een hoog alcoholpercentage van bijna 14%. Je kunt het vervangen door droge sherry.
- Misopasta: pasta op basis van gefermenteerde sojabonen. Hij bestaat in verschillende kleuren, van bleek tot bijna zwart donkerbruin. Hoe donkerder, hoe intenser de smaak. Het is de basis van misosoep of je gebruikt het in een ramenbowl of dressing. Miso is heel gebruiksvriendelijk en veelzijdig. Je kunt het lang bewaren.
- Norivellen van fijngemalen en geroosterd zeewier. Hierdoor kleurt het zeewier mooi groen. Bekend als jasje voor sushi, maar ook heerlijk als afwerking van ramen.
- Ramennoedels: lange platte slierten die je makkelijk kunt opslurpen.
- Rijstazijn: Japanse rijstazijn is heel mild van smaak. Je kunt er sushirijst mee op smaak te brengen. Het is ook lekker in een marinade of dressing.
- Sake: alcoholische Japanse rijstwijn. Het wordt enkel van rijst en water gemaakt. Dankzij een schimmel (koji) wordt het zetmeel uit de rijst omgezet in suiker. Net zoals bij wijn geldt: de ene sake is de andere niet.
- Sobanoedels: glutenvrije boekweitnoedels. Ze zijn een beetje nootachtig van smaak.
- Soja-eieren: de typische ramentopping. Heerlijk, dat krokante eiwit in combinatie met een smakelijke marinade. Je maakt ze makkelijk zelf.
- Sojasaus: klassieke Japanse sojasaus op basis van gefermenteerde soja. Deze saus heeft een zoutgehalte van ongeveer 16%.
- Udonnoedels: dikke Japanse noedels van tarwemeel. Ze zijn lekker in soepen en salades. Vaak zijn de udonnoedels 'vers' te verkrijgen, voorgekookt en vacuüm verpakt. Ideaal als het snel moet gaan.
- Vissaus: saus op basis van vergiste vis, met een doordringende geur. Het gistproces verschilt van streek tot streek. Soms worden er rauwe visresten gebruikt, soms restjes gedroogde vis.
Slurpen verplicht
Slurpen is toegestaan en zelfs verplicht. Een warme bowl ramen moet je meteen opeten. Om je tong niet te verbranden, moet je slurpen. Op die manier zuig je koude lucht in je mond en koelen de noedels af. In Japan wordt het zelfs als beledigend ervaren als je niet slurpt.
Chinese ramen?
Ramen wordt als de ultieme Japanse comfortfood beschouwd. Van oorsprong is het gerecht echter Chinees. Chinese migranten brachten de noedelsoep mee naar Japanse havensteden.Na de Tweede Wereldoorlog werd Japan overspoeld door de goedkopere tarwe. Zo verdween rijst wat naar de achtergrond en werden noedels pas echt populair.
In 1958 werden de instant ramennoedels uitgevonden. Hierdoor konden ze ook thuis noedelsoepjes maken.
De 30 lekkerste recepten voor ramen
Probeer het eens met deze heerlijke noedelsoepen. Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!