Bloemige of vastkokende aardappelen: wat is het verschil?
En wat maak je ermee?
Heb jij je al afgevraagd wat precies het verschil is tussen bloemige en vastkokende aardappelen? We leggen het graag even uit en tippen je meteen de lekkerste recepten om beide soorten in te gebruiken.
We beginnen meteen met een trucje om te zien of je bloemige of vastkokende aardappelen hebt. Leg de aardappel in pekelwater (100 gram zout/liter water): een bloemige aardappel zinkt en een vastkokende blijft drijven. Maar wat dóé je er eigenlijk mee?
Bloemige aardappelen
Bloemige aardappelen, ook wel kruimige aardappelen genoemd, bevatten meer zetmeel waardoor ze na het koken meer uit elkaar vallen. Daarom zijn ze erg geschikt om te verwerken in puree, stoemp, kroketten en frietjes. Om een gepofte aardappel te maken, gebruik je ook best een kruimige aardappelsoort. Enkele voorbeelden van bloemige aardappelen zijn Bintje en Doré.
De lekkerste recepten met bloemige aardappelen
Vastkokende aardappelen
Vastkokende aardappelen bevatten minder zetmeel, waardoor ze hun vaste vorm blijven behouden na het koken. Ze zijn heel veelzijdig en perfect om te serveren in de klassieke gekookte vorm, gebakken, in de schil of verwerkt in een aardappelsalade. Enkele voorbeelden van vastkokende aardappelen zijn Nicola of Charlotte.
De lekkerste recepten met bloemige aardappelen
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!