Italiaanse klassiekers: buonissimo van Bologna tot Palermo
Van pesto tot pasta
Italië heeft een rijke culinaire cultuur. En elke streek in Italië heeft zo zijn eigen specialiteit, van vitello tonnato tot ossobuco, bistecca alla fiorentina tot tagliatelle con ragù. Ken jij deze Italiaanse klassiekers?
Er zit meer in de Italiaanse klassiekers dan pizza margherita of een insalata caprese. Ook lekker, maar ken je deze echte grandi classici della cucina al? Deze gerechtjes zijn een ticket naar de zon!
10 schitterende Italiaanse klassiekers
Piëmonte: vitello tonnato
Vitello tonnato – reepjes kalfsvlees met tonijnsaus – is een specialiteit uit Piëmonte. Al bestaat er discussie: ook de regio´s Lombardije, Veneto en Emilia Romagna claimen de herkomst van het gerecht..
Lees ook: Vitello tonnato maken: zo krijg je deze klassieker onder de knie
Ligurië: pesto genovese
Pesto genovese komt uit de Ligurische hoofdstad Genova. De kruidige pasta van basilicum, pijnboompitten, olijfolie en parmezaan is ook bij ons erg populair want je eet 'm niet alleen met pasta.
Lees ook: Het ultieme recept voor pesto
Milaan: ossobuco
Ossobuco is een specialiteit uit Milaan. De basis zijn kalfsschenkels die gestoofd worden samen met wat ui, wortel en bleekselderij. In het traditionele Milanese recept zit geen tomaat. Het vlees wordt namelijk geserveerd met gremolata: een mengsel van citroenrasp, peterselie en knoflook.
Lees ook: Ultiem recept: ossobuco alla milanese
Napels: pasta alle vongole
De lekkerste pasta alle vongole, met schelpjes, eet je in Napels. De venusschelpen worden vaak geserveerd met spaghetti maar ook andere sliertjespasta is prima, zoals linguine of tagliatelle.
Lees ook: Schelpjes: lekkers uit de zee
Treviso: tiramisu
Het moet wel het meest populaire Italiaanse dessert zijn: met tiramisu krijg je iedereen stil aan tafel. Het koekjesdessert met mascarpone, koffie en amareto komt oorspronkelijk uit Treviso, in de regio Veneto.
Lees ook: Hoe maak ik een stevige tiramisu?
Firenze: bistecca alla fiorentina
De bistecca alla fiorentina, een enorme T-bone steak, kort geroosterd op een houtskoolvuur, is een specialiteit uit Firenze. Het vlees komt traditioneel van jonge Chianina-ossen.
Lees ook: Côte à l'os: zo maak je dat klaar
Bologna: tagliatelle con ragù
Een veel gegeten pasta is tagliatelle con ragù, over de hele wereld bekend als pasta bolognese, ofwel uit Bologna. Wij eten bolognesesaus vaak met spaghetti, de Bolognezen serveren hun ragù – een rijke saus waarin het vlees de hoofdrol speelt – met tagliatelle.
Lees ook: Ragù bolognese maken: zo krijg je deze klassieker onder de knie
Catania: pasta alla norma
Dit pastagerecht met aubergine is een echte evergreen in de Siciliaanse keuken. Vooral in Catania staat pasta alla normavaak op het menu. In de tomatensaus gaan plakjes gebakken aubergine. De pasta wordt geserveerd met geraspte ricotta salata.
Lees ook: Gilles De Coster over zijn liefde voor eten (en de Siciliaanse keuken)
Palermo: arancini
Arancini ('kleine sinaasappels') zijn gepaneerde en gefrituurde rijstballen met de lekkerste vulling. Meestal zit er een smeuïge ragù in (arancini al sugo), mozzarella of caciocavallo (een peervormige Italiaanse kaas) en vaak ook erwtjes.
Lees ook: Zin in een balletje risotto?
Napels: Pizza
De eerste keer dat pizza ergens werd vermeld, was in de 17e eeuw, in Napels. Er wordt dan ook aangenomen dat het gerecht in z'n huidige vorm afstamt uit de hoofdstad van regio Campania. Zo komt het dat Napels hier twee Italiaanse klassiekers op haar conto heeft staan. Voor een echte Italiaanse pizza maak je zelf deeg (echt een eitje!) en bak je het af in een houtoven of op de barbecue.
Lees ook: Pizza: alles wat je wil weten én de lekkerste recepten
Variëren met deze 10 Italiaanse klassiekers?
Varieer erop los met onze lekkere ideetjes! Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!