Tapenade: niet alleen op een toastje. Dit doe je er nog mee…
Van lasagne tot gebraad
Zelf tapenade maken is echt heel makkelijk. Bovendien zijn er vele varianten en kun je het in veel recepten gebruiken. Het is heerlijk op een toastje, natuurlijk. Maar het is ook top in nogal wat andere gerechten. Probeer het vooral zelf!
Het kruidige oliemengsel doet je misschien meteen aan de Italiaanse keuken denken. Maar vergis je niet… Italianen kennen het woord helemaal niet. De olijvenspread komt dan ook niet uit de laars maar uit de Provence. De term tapenade is namelijk afgeleid van tapeno. Dat is een oud Provençaalse woord voor kappertjes. Uitvinder zou de Franse chef Charles Meynier geweest zijn. Hij zette het in 1880 op de kaart in een restaurant waar hij aan de slag was, in Marseille.
Wat zit er juist in?
Het is ook niet helemaal hetzelfde als pesto. Dat is wél een Italiaanse uitvinding. In dat recept zitten olijfolie, basilicum, knoflook, parmezaan en pijnboompitten. In rode pesto gaan ook nog zongedroogde tomaten. Die ingrediënten worden samen geplet tot een gladde – én vegetarische – saus.
Tapenade heeft een meer korrelige textuur en bevat vaak vis. Er gaan vaak groene of zwarte olijven en kappertjes in de blender, samen met ansjovis, citroensap, olijfolie en kruiden. Dat is althans het traditionele recept. Maar er is ook tapenade van allerlei andere zuiderse ingrediënten. Denk aan paddenstoelen, paprika, artisjokken, tomaat of met sardines… Allemaal even lekker. Scroll zeker verder naar de recepten.
Voor wat kun je tapenade gebruiken?
Je kunt het koud en warm serveren. We doen het vaak op een bruschetta of crostini of als dip met broodstengels. Bij de lunch smeren we het tussen een croque of panini. Of we gebruiken het onder het beleg op een broodje. Maar er zijn zoveel meer mogelijkheden! Tapenade is lekker in een slaatje, bij gegrilde vis of vlees, op een pizza, in pasta of als vulling voor groente. Ontdek het zelf met deze recepten.
Lees ook…
- 20x panini: deze recepten moet je zeker eens proberen
- Croque-monsieur & co.: de lekkerste krokante lunches
- Zo maak je pesto van álles
- Tian maken: zo doe je dat
- Zo maak je de ultieme Provençaalse saus
- Zo maak je brandade
30 recepten met tapenade
Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe.
Rucolasalade met tonijn, geroosterde pijnboompitten, gekonfijte tomaat, crostini met olijfolie en huisgemaakte tapenade