Kiwi, de koning van de vitamine C… En dit maak je ermee!
Alles over dit smaakbommetje
De kiwi is niet alleen een fris smaakbommetje, de vrucht zit ook vol vitamine C. En wist je dat er naast de gele en groene kiwi nog meer varianten zijn? Alles wat je moet weten over dit geweldige stuk fruit…
De meeste kiwi's komen uit Nieuw-Zeeland, maar oorspronkelijk komt de vrucht uit China. In Nieuw-Zeeland werd de Chinese kruisbes omgedoopt tot 'kiwi', naar de ronde bruine kiwivogel. De klassieker heeft een harige, bruine schil met groen vruchtvlees. Vanaf de jaren 2000 veroverde ook de gele kiwi bij ons de fruitafdeling. Kiwi's zijn natuurlijk heel lekker op zich of in een fruitsalade. Maar je kunt ze ook verwerken in sauzen, marinades, een smoothie, confituur of desserts.
Soorten kiwi
Wij kennen vooral de groene en gele variant. Ook de baby- of minikiwi, beter gekend als de kiwibes, wordt bij ons gesmaakt. Minder gekend zijn de rode kiwi's. Deze hebben lichtgroen vruchtvlees met een rode kern en wordt vooral in Italië geteeld. Daarnaast zijn er nog vele minder bekende varianten, van Griekse, Duitse of Franse kweek. Er zijn verschillen in kleur, smaak en vruchtvlees.
Geel goud
Maar terug naar de populaire gele kiwi zonder haartjes die zoeter smaakt dan de groene versie. Deze kale kiwi komt wel met een hoger prijskaartje dan het groene origineel. Kiwi's worden sowieso met de hand geplukt. Maar omdat de gele kiwi's kwetsbaarder zijn, moet dat met de grootste voorzichtigheid gebeuren. Het is dus arbeidsintensiever en daarom duurder.
Koning van de vitamine C
Kiwi's zijn echte superfood, rijk aan vitaminen, vezels en antioxidanten. Ze zijn een goede bron van vitamine C, kalium, vezels en andere essentiële voedingsstoffen, en bevatten weinig calorieën. Met liefst 161 mg per 100 gram is de goudgele kiwi de koning van de vitamine C. Maar ook de groene kiwi bevat met z'n 88 mg meer vitamine C dan een sinaasappel. Goed voor je weerstand en energiepeil! De groene kiwi is dan weer meer vezelrijk, wat goed nieuws is voor de stoelgang. Eet 'm met schil voor nog meer vezels.
De kiwi zou bescherming bieden tegen bepaalde soorten kanker, hart- en vaatziekten en bevordert de spijsvertering. Helaas kunnen sommige mensen er ook allergisch aan zijn.
Waar zijn die rijpe kiwi's?
Heb je ook al gemerkt dat kiwi's in de winkel vaak nog niet rijp zijn? Dat komt omdat ze onrijp geplukt worden zodat ze langer houdbaar zijn. Deze onrijpe vruchten bewaar je op kamertemperatuur tot ze rijp zijn. Rijpe kiwi's blijven een week goed in de koelkast.
Knijp voorzichtig in de kiwi om te weten of ie rijp is. Geeft hij een beetje mee, dan is hij etensklaar. Is de kiwi nog hard? Leg 'm dan bij een appel, banaan of peer in de fruitschaal of stop ze samen in een papieren zak. Dankzij het ethyleen dat deze vruchten doet rijpen, wordt het rijpingsproces versneld.
24x de kiwi op z'n best
Verrassende gerechten met kiwi! Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!