Zowat overal ter wereld wordt platbrood – ook wel flatbread – gebakken. Verrassend makkelijk zelf te maken, maar vooral ook verrassend lekker.
Platbrood of flatbread is de verzamelnaam voor een gamma platte broden. Platbrood wordt vooral gegeten in de Midden-Oosterse keuken. Meestal zijn deze broden slechts kort of niet gerezen, behalve de klassieke pita natuurlijk, die rijst tot hij in de hete oven opbolt. Het deeg bestaat uit meel of bloem en water. Soms worden er nog gist, zout en kruiden of specerijen aan toegevoegd, maar het basisrecept blijft erg eenvoudig. In elk land, elke cultuur en elke familie is het net een tikkeltje anders. Je kunt platbrood met één soort bloem of meel maken, maar het is interessanter om verschillende soorten te mengen, zoals tarwemeel en maïsmeel. Maïsbloem of semolina geeft bijvoorbeeld een heel eigen textuur en kleurt wat geler. Platbrood verschilt van naanbrood doordat het met water in plaats van yoghurt gemaakt wordt. Daardoor is het deeg extra licht en plat. Flatbreads kunnen worden gevuld (bijvoorbeeld fatayer) of belegd (bijvoorbeeld man'ouche), met een dun mengsel van kaas, gehakt of za'atar met olijfolie. Je kunt ze ook gebruiken als 'eetbaar bestek' bij een hummusbowl of een stoofpotje.
Lees ook …
-
Meer dan 1 uur
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
-
Meer dan 1 uur
-
Goedkoop
-
Makkelijk
-
Meer dan 1 uur
-
Goedkoop
-
Makkelijk
Pissaladière met ansjovis
-
Minder dan 30 minuten
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Tortilla met kip en waterkers
-
Minder dan 30 minuten
-
Iets duurder
-
Erg makkelijk
-
Meer dan 1 uur
-
Goedkoop
-
Makkelijk
Focaccia met aardappel en rozemarijn
-
Meer dan 1 uur
-
Iets duurder
-
Makkelijk
Fougasse met ansjovis en olijventapenade
-
Meer dan 1 uur
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
-
Minder dan 30 minuten
-
Goedkoop
-
Makkelijk
Focaccia met gebakken ui en zoete aardappel
-
Meer dan 1 uur
-
Duur
-
Makkelijk
Flatbread met ceviche met zalm
-
Meer dan 1 uur
-
Goedkoop
-
Makkelijk
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Snel roggebrood uit de pan
-
Meer dan 1 uur
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
-
Minder dan 30 minuten
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Supersnel homemade naanbrood
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Iets duurder
-
Erg makkelijk
Piadina met provolone en venkelworst
-
Minder dan 30 minuten
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
-
Minder dan 30 minuten
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Platbrood met lente-ui en eetbare bloemetjes
-
Minder dan 30 minuten
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Tortilla met zoete aardappel, boontjes en rucola
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Goedkoop
-
Makkelijk
Naanbrood met romanesco en chorizo
-
Meer dan 1 uur
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Flatbread uit de grillpan
-
Meer dan 1 uur
-
Goedkoop
-
Iets moeilijker
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Peshwari-naan met rozijnen en kokos
-
Meer dan 1 uur
-
Iets duurder
-
Makkelijk
Libanees platbrood met traag gegaarde lamsbout
-
Minder dan 30 minuten
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Platbrood met komijn en gruyère
-
Meer dan 1 uur
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Goedkoop
-
Makkelijk
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Duur
-
Erg makkelijk
Papadums met mango, gerookte sprot, krab en kaviaar
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Fatayer met gehakt, ui, labneh en pijnboompitten
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Korianderplatbrood met hummus en een topping van een zachtgekookt ei en gebakken koriander
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Labneh met geroosterde groenten, groenekruidenolie, kappertjes, sinaasappelkip en sesamplatbrood
-
Minder dan 30 minuten
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Man’ouche met topping van verse kruidenkaas met dille, sumak, nigella en pistache
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Snijbonen-sperziebonenstoof in tomaten-saffraan-uiensaus met maïsplatbrood