Alles wat je wil weten over aardappelen en aardappelbereidingen
Schatjes van patatjes!
Aardappelen zijn voor veel mensen dagelijkse kost en terecht: ze zijn lekker, geven energie én bevatten in tegenstelling tot wat velen denken niet veel calorieën. Hier lees je alles over die schatjes van patatjes én wat je er allemaal mee kunt maken.
Even voorstellen: de aardappel
- komt uit Zuid-Amerika.
- is sinds de 16de eeuw een belangrijk basisvoedingsmiddel in verschillende Europese landen.
- behoort tot de familie van de nachtschades, net zoals tomaten, aubergines, paprika's …
- de zoete aardappel is géén familie.
- er bestaan vastkokende en bloemige of kruimige aardappels.
- hij kan op heel veel verschillende manieren bereid worden en is dus heel veelzijdig.
Dit moet je weten over aardappelen
Ken je deze aardappelbereidingen?
Wist je dat …
- we in België jaarlijks ongeveer 20,6 kg aardappelen per persoon thuis verbruiken? Dagelijks eet gemiddeld 41% van de Belgen aardappelen.
- aardappelen ons niet dik maken? Veel mensen denken dit, maar een aardappel bestaat voor 80% uit water, bevat geen vetten en levert weinig calorieën.
- je met wat pekelwater kun zien of het een bloemige aardappel of een vaste aardappel is?
- als je aardappelen lang bewaart, de vitamine C verloren gaat?
- wanneer je aardappelen in de schil kookt, er minder vitamines en mineralen verloren gaan?