Zomerse schotels met rijst
Op tot op de laatste korrel!
Met rijst maak je de heerlijkste zomerse schotels. Paella is dé klassieker, maar ook andere gerechten smaken zalig zuiders. Varieer erop los met deze smakelijke rijstschotels.
Er bestaan veel meer soorten rijst dan je denkt! Ga op ontdekking en proef van de lekkerste, meest voedzame varianten.Voor elke zomerse schotel bestaat de ideale soort rijst.
Enkele tips
- Voor paella kies je voor rijst met een iets rondere korrel zoals bomba of redondo. Die korrels nemen tijdens het garen vocht op, maar verliezen hun structuur niet. Het resultaat: knapperige, smaakvolle rijst en geen papperige massa.
- Rijst heeft de eigenschap om behalve vocht ook kleur op te nemen. Zo dankt paella de kenmerkende gele kleur aan het gebruik van saffraandraadjes. Kies voor saffraan van goede kwaliteit met veel smaak, laat de draadjes op voorhand wellen in water en voeg ze pas tegen het einde van de bereidingstijd toe. Reken op 1 draadje saffraan per persoon.
- Rode rijst komt vaak uit de Camargue, de Franse streek die dicht aanleunt bij de Spaanse grens. De rijst heeft een rood vliesje rond de korrel en een nootachtige smaak. Rode rijst wordt ongeschild en onbehandeld verkocht. Dat maakt 'm erg voedzaam. door de lange korrel is hij ideaal voor salades.
Maak de lekkerste rijst voor je zomerse schotels
- Kies in plaats van klassieke witte rijst eens voor een andere rijstsoort zoals zilvervliesrijst, zwarte rijst, rode rijst of volkorenrijst. Deze rijstsoorten zijn niet enkel voedzamer, ze hebben standaard een notige smaak en nemen snel smaakmakers zoals bouillon, kruiden en specerijen op.
- Aangezien rijstkorrels bijna drie keer hun gewicht aan vocht kunnen opnemen, kun je dat vocht het best smaakvol houden. Kies in plaats van water dus voor bouillon, Noilly Prat, witte wijn of kokosmelk. Gouden regel: 1 kop rijst = 2 koppen vloeistof.
- Pimpen doe je met kruiden en specerijen, zoals saffraan, kurkuma, kerriepoeder of pittige kruidenmixen zoals ras el hanout, baharat of sumak. Voor verse kruiden reken je op bladpeterselie of koriander.
- Extra crunch kun je geven met een zelfgemaakte zadenmix van bijvoorbeeld witte en zwarte sesamzaadjes, zonnebloempitten en hennepzaadjes.
Lees ook…
- 18x rijstsalade om restjes in te verwerken
- Basmati, jasmijn, zilvervlies, pandan…Ken jij deze soorten rijst?
- Zelf nasi goreng maken: zo doe je het
- Paella maken: dankzij deze tips en recepten krijg jij het onder de knie
- Risotto: de smeuïge rijst uit Italië
- Hoe kun je zelf sushi maken?
Zomerse schotels met rijst: onze toppers
Wil je deze snelle recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.