Uit hun schelp: met deze tips en recepten haal je het beste uit je oesters
Luxe lekkernij
Oesters zetten op elk feestje de toon. En niet alleen voor kerst of nieuwjaar: een oester is lekkere luxe voor elke gelegenheid. Hier ontdek je niet alleen hoe je ze moet bereiden en bewaren. We serveren je ook een hele rist recepten: van origineel tot klassiek – van gegratineerde oesters met champagne tot een oesterburgertje met harissamayonaise.
Oesters: tips en recepten
Ben je dol op oesters, dan ben je hier op de juiste plek voor de beste recepten. Maar we geven ook wat uitleg over het bereiden en bewaren van deze luxe lekkernij.
Platte oesters
De inheemse exemplaren zijn platte oesters. Deze hebben een ronde, regelmatige schelp. Omdat ze moeilijk te kweken zijn en trager groeien, zijn ze ook duurder. Maar tegelijk ook lekkerder waardoor ze vaak zo puur mogelijk worden gegeten. Je koopt ze in een rond mandje. De grootte wordt van klein naar groot aangegeven in nullen, van 0 of 1/0 tot 000000 of 6/0.
Holle oesters
Creuses zijn holle oesters. Deze vind je het vaakst en goedkoopst. Ze zijn langwerpig, met een grillige schelp, en zitten in rechthoekige mandjes. Hun gewicht wordt van laag naar hoog uitgedrukt in Romeinse cijfers, van IV tot 0.
De beste recepten voor oesters
Vooral de platte inheemse oester is een delicatesse en wordt meestal rauw gegeten. Op ijs met peper en citroen, een fijne dressing of vinaigrette. Nog een populaire combinatie is natuurlijk met champagne. Maar je kunt ze op veel manieren klaarmaken: marineren, bakken, pocheren, gratineren of op de barbecue.
Wanneer zijn oesters in het seizoen?
Net zoals bij mosselen, geldt de oude regel dat inheemse oesters alleen gegeten mogen worden in de maanden met een 'r'. Van september tot april dus. Van oktober tot en met december zijn ze op hun best: romig en vol van smaak. Creuses vind je daarentegen het hele jaar door.
Hoe (lang) bewaar je oesters?
Oesters koop je in een mandje met zeewier of algen. Dat heeft een goede reden. Zo liggen ze lekker dicht bij mekaar. Zet ze met het mandje in de koelkast en ze blijven 2 à 3 dagen goed. Zitten ze niet in een mand, leg ze dan dicht tegen elkaar onder een vochtige doek. Geopende oesters eet je meteen op.
Hoe maak je oesters schoon?
Boen de oesterschelpen met een harde borstel onder stromend koud water. Is de schelp niet goed dicht of sluit ze niet als je erop tikt, dan is de oester dood. Ook de beschadigde exemplaren gooi je weg. Vervolgens maak je de goede oesters open. Dat doe je bij voorkeur met een oestermes, en héél voorzichtig. Bekijk hier hoe je dat doet. Er bestaan ook diepvriesoesters. Die laat je minstens vier uur ontdooien in de koelkast en eet je meteen op.
Lees ook:
- Oesters gratineren: zo doe je dat
- Oesters openen, zo doe je dat!
- Zo gebruik je een oestermes
- 10 x heerlijke oesters voor kerst
- Oesters: 20 keer anders
- Topper voor de feestdagen: luxe ingrediënten
Kies uit 40 recepten met oesters
Wil je deze recepten met oesters bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.