Meest recente artikelen

Welke rijst gebruik je voor welk gerecht?

Til je rijstgerechten naar een nieuw niveau

Welke rijst gebruik je voor welk gerecht? Artikel

Als je een rijstgerecht wilt doen slagen, is het belangrijk dat je de juiste rijst kiest. Maar welke rijst past bij welk recept? We zetten het klaar en duidelijk op een rijtje.

Korte, medium of lange korrel?

First things first: algemeen gesproken kun je rijst opdelen in 3 categorieën: kortkorrelige, mediumkorrelige en langkorrelige rijst. Kortkorrelige rijst (ongeveer even breed als lang) wordt plakkerig als je 'm kookt. Mediumkorrelige rijst (ongeveer 2 keer zo lang als breed) krijgt een zachte textuur na het koken. Langkorrelige rijst (3 à 4 keer zo lang als breed) wordt dan weer luchtig en een tikkeltje droger. Welke rijst je kiest, hangt dus af van het resultaat dat je wilt bekomen.

Arborio

Wie graag risotto eet, heeft ongetwijfeld al gehoord van deze kortkorrelige Italiaanse rijst. Als je 'm traag kookt, geeft hij langzaam zetmeel af, wat risotto z'n typische smeuïgheid geeft. Vind je het niet erg om wat langer te roeren? Dan kun je arboriorijst ook gebruiken om rijstpap mee te maken.

 

Gebruik 'm in:

Basmati

Deze van oorsprong Indiase rijst heeft een zalig aroma en is geschikt voor (Midden-)Oosterse gerechten. Deze rijst is een tikje droog, maar da’s geen probleem als je ‘m serveert met een sausje of bij een curry.

 

Gebruik ‘m in:

Bomba

Bombarijst is onmisbaar als je zelf paella maakt. ‘t Is net als arborio een kortkorrelige soort, maar hij geeft amper zetmeel af en wordt dus niet te plakkerig.

 

Gebruik ‘m in:

Bruine rijst (zilvervliesrijst)

Bruine rijst, ook wel zilvervliesrijst of volkorenrijst genoemd, houdt meer bestanddelen over dan witte rijst, z’n ‘gepolijste’ broertje. Hij smaakt nootachtig en bevat een pak gezonde elementen, zoals vezels, magnesium en ijzer. Schep maar op!

 

Gebruik ‘m in:

Dessertrijst

Zoetekauwen, opgelet: dessertrijst is dé rijst bij uitstek voor een romige rijstpap of verrukkelijke rijsttaart. En je hoeft er niet eens zo geduldig voor te zijn: dessertrijst neemt vloeistof in 1-2-3 op, zodat je snel aan tafel kunt om te snoepen.

 

Gebruik ‘m in:

Jasmijnrijst

Op zoek naar langkorrelige rijst met een milde smaak? Dan is jasmijnrijst ongetwijfeld jouw ding. Hij komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en wordt vooral gebruikt in Thaise gerechten. Deze rijst wordt vaak gestoomd geserveerd en durft een beetje plakkerig te zijn. Lekker bij curry’s!

 

Gebruik ‘m in:

Rode rijst

Heb jij al van rode rijst gehoord? Deze rijst uit Centraal-Azië is net zoals bruine rijst gezond, én hij zit vol antioxidanten. Deze soort geeft gerechten textuur én een mooie kleur. Top in Instagramwaardige salades!

 

Gebruik ‘m in:

Sushirijst

Sushilovers unite: deze kortkorrelige rijst is een must in je keukenkast als je zelf sushi of poke bowls maakt. Hij wordt erg plakkerig, waardoor hij voor andere gerechten niet per se de juiste keuze is, maar omdat je ‘m zo goed kunt ‘vormen’, is hij perfect voor sushi. Hoe je er precies aan begint, lees en bekijk je hier.

 

Gebruik ‘m in:

Witte rijst

Witte rijst is geen specifieke soort rijst, maar een verzamelnaam voor rijst die wordt ‘gepolijst’ tot het zilvervlies, de zemelen en de kiem verdwenen zijn. Niet zo gezond als bruine rijst, dus, maar wel de meest voorkomende variant in onze winkels.

 

Gebruik ‘m in:

Zwarte rijst

Hoewel hij er rauw pikzwart uitziet, wordt zwarte rijst paars als je ‘m kookt. Alleen daarvoor al vinden wij ‘m erg leuk om in gerechten te verwerken, maar het feit dat deze soort lekker gezond is én je gerecht een nootachtige toets geeft, zal je vast ook kunnen overtuigen.

 

Gebruik ‘m in:

Wilde rijst: vreemde eend in de bijt

Tot slot een specialleke: wat wij ‘wilde rijst’ noemen, is technisch gezien geen rijst, maar een bestanddeel van een bepaalde grassoort die voorkomt in China en Noord-Amerika. ‘t Is erg gezond, maar ook best taai: sommige mensen zijn écht geen fan. Wij houden er wel van, vooral in een gratin of een slaatje.

 

Gebruik ‘m in:

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen